Миналата година, пише The Times, Европейският съюз получи предупреждение за «предстояща ампутация». Тази година ЕС ще си изясни, как влизащите в него народи си представят живота без Великобритания.
Изборите поне в три страни — основателки на ЕС-  ще зависят от същите въпроси, които решиха изхода от британския референдум, а именно от въпросите на имиграцията, сигурността и суверенитета. Но този път ще се решава съдбата на еврото и бъдещето на целия съюз.
«А «единственият гарантиран победител», Владимир Путин, дори не е член на ЕС, пише изданието.
Изборите «неумолимо» приближават, се казва в статията. Още през март холандците ще избират членове на новия си парламент. През април ще има президентски избори във Франция, там най-вероятно ще има втори тур през май. А през септември или октомври ще има национални избори в Германия, именно тогава ще стане ясно, ще може ли Ангела Меркел да преживее бурята, създадена от нейната политика на отворени врати за мигрантите и ще заеме ли тя за четвърти път поста канцлер.
 Всяко от тези гласувания ще оказва влияние на следващото. Освен това, картината може да се усложни от предсрочните избори в Британия и Италия.
Погледнато общо, ситуацията е проста: по всяка вероятност, уверено е британското издание, ще победят дясноцентристките сили, които взеха редица идеи от крайно десните, за да не допуснат последните на власт. При това, например във Франция, при какъвто и да било изход, освен неочаквана победа на лявоцентриста Емануел Макрон, президент ще стане «поклонник на Путин», се отбелязва в статията.
Тези, които във Франция и Холандия се придържат към твърдата линия по въпроса за миграцията, имат «нищожни шансове» за триумф.
Но те представляват заплаха за целия европейки проект.
Така лидерът на френската партия «Национален фронт» на Марин Льо Пен ще апелира за отказ от еврото и обещава провеждането на референдум за членството на страната в ЕС.
А лидерът на холандската Партия на свободата Герт Вилдерс иска да проведе не само референдум, но и да забрани мигрантите от мюсюлманските стани да влизат в Холандия.
«Национализмът е в подем в Европа, в същото време идеята за наддържавността губи своя блясък. Но това съвсем не означава, че ЕС е обречен», пише  The Times. — Ако европейските политици искат да доминират, ще трябва да отреагират на тревогата на изплашеното малцинство. Те трябва да гарантират сигурността на външните граници на съюза и да изработят последователна миграционна политика. Господа Льо Пен знае, че в случай на неуспех историята ще ги осъди строго. Тя е уверена, че 2022 година ще бъде нейната година. Цивилизованият център е длъжен да се загрижи за това, за да не се слуги горното».
News Front ПП

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;