«Не е изненада, че Русия така посрещна екстрадицията на нейните дипломати от президента Обама, което той направи в четвъртък в отговор на опитите на Кремъл да се намеси в изборния процес през 2016 г. Москва явно е готова да почака края на мача, знаейки, че на 20 януари на мястото на Обама в Белия дом ще застане нейният поклонник, а в Държавния департамент — нейният стар приятел», — пише Йохан Битнер за The New York Times.

«Всичко това има сладко-горчив привкус. Президентът Владимир Путин ще се лиши от своето любимо плашило (Обама, бел.ред.)», — се казва в статията. «Познайте кой най-добре подхожда за ролята на ново плашило? Ангела Меркел», — счита авторът.

«От времето на анексията на Крим през 2014 г. гласът Меркел бе най-решаващ по въпроса за санкциите срещу Русия. В следващата година тя прие в Германия милион бежанци и застави цяла Европа да направи същото — с това, от гледна точка на руските патриоти, Меркел разби европейската култура.

Меркел все още вярва в обединеният, интегриран Европейски съюз — бастионът на либералните ценности и негласната политическа и икономическа крепост срещу Русия», — пише Битнер.

«Струва ни се, че Русия планира да направи с Меркел и нейните съюзници през 2017 г. същото, което тя направи с Хилъри Клинтън и другите демократи в САЩ през 2016 г.»,  — твърди авторът на статията.

В края на краищата, през изминалата година същите хакери, които удариха компютрите на Демократическата парти, атакуваха и мрежата на немския парламент, те също са обвинени в кражба на документи от отделни членове на парламента, се казва в статията.

«За всичко това можем да извлечем важни уроци от опита на студената война. Това, което Русия прави днес, в значителна степен е цифрова версия на онова, което ние, немците, до 1989 г. наричахме «разложение»  (Zersetzung)», — пише авторът, пояснявайки, че тази тактика предполага дезинтеграция и размиване на ценностите.

«Ние вече видяхме по-рано как това бе използвано от КГБ и Щази в ГДР: психологическа война, разпространяване на слухове, схеми за подкуп на политици…Путин и неговите бивши колеги от КГБ трябва да знаят, че този път ние имаме по-добра представа за техните мръсни трикове», — пише Битнер.

News Front ПП

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;