Тези, които са твърде млади и не помнят Комисията по разследване на антиамериканската дейност и бедите от студената война, следва да се просветят.

 

Днес се намираме само на няколко крачки от нова студена война и нова подобна комисия.

 

Оказахме се в обсада, драги читателю.

 

Както нагледно показва архивът на списанието, обзелият ни пристъп на русофобия е само разновидност на онази антисъветска параноя, която бе определяща черта за 1950-те и началото на 1960-те години.

 

«Влязохме в най-опасната конфронтация с Русия от времената на Карибската криза», — заяви експертът по Русия Стивън Коен в програмата на Еми Гудман Democracy Now!

 

Тази реалност трябва да бъде разглеждана от нас с цялата й сериозност.

 

Засилването на риска от открит конфликт между ядрените държави, за които говори Коен, е най-забележимата опасност, с която се сблъскваме. Но има и други заплахи, които трябва да разтревожат неравнодушните хора. Сенаторът Джон Маккейн твърди, че всеки противник на господстващите антируски възгледи е «лъжец».

 

Той иска специален комитет да започне слушания по неотдавнашния извод на ЦРУ, че Русия се е намесвала в проведените през ноември американски избори. Корпоративната преса, започвайки от контролирания от правителството New York Times, както и други издания, бърза да замете следите от своето срамно сътрудничество с властта. Салемските ловци на вещици, отказващи да назоват своите имена, на възмутителния уебсайт  PropOrNot.com изброяват стотици средства за масова информация, които, както те твърдят, са манипулирани от Кремъл.

 

Това също са знаци на опасност. За тези, които са твърде млади и не помнят Комисията по разследване на антиамерикнаската дейност в палатата на представителите, е политическият памфлет «Червените канали: Отчет за влиянието на комунистите върху телевизията и радиото», както и страшната вреда, която нанесе всичко това на Америка.

 

Днес се намираме само на няколко крачки от същото.

 

Не Русия унищожава американската демокрация (или това, което е останало от нея). Това правят «американските патриоти».

 

Считам, че е крайно важно да се разгледа настоящата ситуация в историческия й контекст. Тогава всеки един от нас може да реши, какво са извършвали тези, които в онези времена привикваха хората в Комисията по разследване на антиамериканска дейност. Да реши и следното: ще участва ли в тази пошла сергия за управление на тълпата и нагнетяване на страх или ще отхвърли пропагандната кампания като лишена от здрав разум и наличие на аморалност, напълно в стила на всичко онова, което се съчиняваше в годините на Маккарти.

 

Този въпрос стои пред всички нас с цялата сериозност за тези, които се считат за прогресивни хора.

Кой си ти — наследник на тази объркана и безхаберна тълпа, както те наричаха либералите от студената война или си трезвомислещ и принципен човек — дори пред лицето на идеологическите удари, които ежедневно ти нанасят корпоративните СМИ?

 

Замислете се. Това е неотложната задача на деня, защото срещу машината на американската пропаганда е хвърлено необикновено предизвикателство. Нейната ефективност и действеност вече не е онази, която беше в годините на студената война.

 

Целта на този пропаганден натиск е нашето съзнание, нашите умове.

Точно те са предмет на спора. Ако вашето съзнание и вашият ум капитулира пред крещящия лов на изкупителна жертва, пред изсмуканата от пръстите ненавист — то в учебниците по история вие ще се окажете на страната на пискливите призраци на студената война и лековерните паникьори от миналите десетилетия.

Автор: Патрик Лоурънс

(край на първа част, следва)

Превод: News Front ПП

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;