Немската полиция в Саар арестува сирийски бежанец, който се опитал да получи от терористичната организация «Ислямска държава» пари за подготовката на терористичен акт, съобщава немското издание Tagesspiegel.

Както подозират правоохранителните органи, 38-годишният мигрант от Сирия, е искал да получи от ИДИЛ 180 хиляди евро за покупката на автомобили, които по-късно искал да натъпче с взривни вещества и да пусне в тълпата от хора.

По време на разпитите мигрантът е признал, че е контактувал с ИДИЛ, но отрича подготовката за терористичен акт.

От прокуратурата на град Саарбрюкен заявиха, че заподозреният не е имал никакви конкретни планове за терористични атаки в Берлин, Мюнхен, Щутгард, Дортмунд или Есен. Следствието не е открило у бежанеца подготвени за терористични атаки автомобили, а в дома му, както заяви главният прокурор Маргот Бурмайстер, «не са били открити никакви признаци за наличие на взривни вещества или компоненти».

Сириецът, както се казва по-нататък, се намира в Германия от 2014 година. Първоначално той е живеел Хесе, следствието няма информация за мотивите на неговото преместване в Саарбрюкен.

Бежанецът, както добавя изданието, е влязъл чрез Telegram в контакт с човек, който, според него, е можел да получи от ИДИЛ пари за извършването на терористични атаки.

180-те хиляди евро са му били необходими за закупуването на автомобили и тяхната подготовка за терористични атаки. На свързаният с ИДИЛ човек той е обяснил, че цената на всеки автомобил е 22.5 хиляди евро.

На свой ред, всеки автомобил е трябвало да бъде напълнен с 400-500 килограма взривно вещество, така общата сума станала 180 хиляди евро.

Следствието разполага с всички запазени в мобилния телефон на сириеца негови чатове.

News Front ПП

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;