Бойци-доброволци от Съюза на стрелците в Литва провеждат учения в случай на «окупация» от страна на Русия, пише Times.

 

По време на ученията стрелците отработват засада», отбелязва Топ Парфит за изданието, той присъства на мероприятията по покана на литовската страна. Доброволците се подготвят за партизанска война, опасявайки се от ръста на напрежение, свързано с натрупването на военен потенциал от страна Запада и Русия в Източна Европа.

Служащие литовской национальной армии

«Трябва да се подготвим за защита на страната ни от врага», — разказва за изданието един от участниците в маневрите, 35-годишният бизнесмен Мантас Раукис, който се занимава с продажба на одеяла и възглавници. Раукис влиза в Съюза на стрелците преди година след «кримската тема с руснаците».

 

По думите на щабния офицер от Съюзна на стрелците на Литва Довидас Логулис, броят на членовете на обединението рязко скочил след присъединяването на Крим към Русия. Ако преди две години са били регистрирани по-малко от 2 хиляди възрастни членове, то сега те са вече 4500. Броят на младежкия корпус нараснал от 5 до 6 хиляди човека.

 

 

 Сред доброволците на Съюза има дори член на литовския парламент, бившият министър на външните работи Аудронюс Ажубалис, той се присъединил преди година.

«Тук към, за да бъда заедно с другите хора, готови да действат в случай на заплаха за нашата страна. Разбира се, не мисля, че можем да постигнем ефективността на професионалистите, но бихме могли да изпълним дълга си в тила, действайки като партизани», — отбелязва Ажубалис.

 

 

Самолеты НАТО. Архивное фото

По-рано Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу по време на разширеното заседание на ведомството заяви за мащабно натрупване на военен потенциал на НАТО около руските граници.

 

Според министъра, броят на полетите на самолети-разузнавачи от страните от алианса около границите на Русия за 10 години се е увеличил три пъти, а около западните граници — 8 пъти. Освен това, през 2016 г. НАТО е увеличило два пъти интензивността на военните си учения, болшинството от които имат антируска насоченост.

News Front ПП

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;