«Историята с «руските хакери» в САЩ отиде твърде далеко. Това, че тя не е основана на никакви твърди, достъпни за обществеността доказателства и че съобщенията за нея често са толкова раздути, че не постигат целта си, е проблем не само за тези, които се тревожат за кампанията по дезинформация, пропаганда и за журналистическите стандарти — неголям сегмент от широката общественост.

Но новият правителствен доклад на САЩ, който има за цел да установи техническите детайли от неотдавнашните взломове, организирани от руското разузнаване, не постигна целите си и теоретично може да нанесе реален ущърб на значително повече хора и организации», пише Леонид Бершидский за Bloomberg View.

«Съвместният доклад на Департамента за вътрешна сигурност и ФБР носи закачливото название «руската вредоносна киберактивност».

В доклада се идентифицира компютърна програма под името Web Kit PAS Tool PHP. Някои любознателни в сферата на сигурността потърсиха в интернет и откриха, че програмата лесно може да се качи от сайта profexer.name, се казва в статията. Тя вече не беше достъпна в понеделник, но изследователите Feejit, създателите на WordPress, направиха няколко скрийншота на сайта, на който с гордост се обявява, че продуктът е бил създаден в Украйна, пише журналистът.

«Всеки хакер, свързан или не с руското разузнаване, може да използва всякакви инструменти, които той счита за подходящи, в това число и старата версия на безплатната и разработена в Украйна програма. Програмата може да се използва от всеки, който притежава достатъчни технически познания, за да направи това», — се казва в статията.

Сега, когато правителството на САЩ здраво свърза PAS с подкрепени от руското правителство хакери, това се превърна в своеобразна покана за всеки дребен хакер.

Правителството на САЩ не поправи нищо, публикувайки списък на IP-адреси, свързани с руските атаки.

Болшинството от тях нямат очевидна връзка с Русия.

Всеки човек от което и да е място в света може да се възползва от тях, счита Бершидский.

Newd Front ПП

Тагове: ; ; ; ; ;