ВВС на САЩ разчитат до средата на 2020 г. да подготвят многоцелевия изтребител пето поколение F-35 за противодействие на руските и китайски системи за противовъздушна отбрана, пише специализираното издание Scout Warrior.

Истребитель Lockheed Martin F-35 Lightning II. Архивное фото

«Те имат цифрови системи за ракетите клас «земя-въздух», които са много маневрени и могат да променят честотите. Не е толкова лесно да се направят реплики на тези ракети», — заяви директорът на департамента за интеграция на F-35 от ВВС на СЩА генерал-майор Джефри Хариган.

 

В момента F-35 минава през тестови изпитания както във въздуха, така и с помощта на компютърна симулации на реални бойни условия.

 

Американските военни оценяват С-300 като една от главните заплахи на програмата Joint Strike Fighter, която цели модернизацията на флота с бомбардировачи и ударна авиация за всички родове войски, отбелязва изданието.

 

Основната опасност е в способността на системите за опознават и унищожават целите (в частност, т.нар. невидими самолети) от голяма далечина.

Пост обработки передачи радиоданных

Разработчиците на F-35 се надяват, че самолетът ще може да се адаптира към заплахите от нов тип с помощта на  «открита архитектура» на въздушните машини. Според техния замисъл, програмното обезпечение, битовата авионика и технологията на F-35 ще могат да се обновяват в зависимост от появата на нови разработки.

 

Според Харигиан, във ВВС считат за малковероятен потенциален сблъсък с повече или по-малко равен по сила противник от рода на Русия или Китай, макар и да се подготвят за всичко. В момента военните изпитват опасения от опонентите си, които могат да купят руски или китайски технологии за ПРО и така да заплашат Америка.

News Front ПП

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;