Неразбирането от Вашингтон на много от външнополитическите действия на Москва са обусловени от недостига на експерти по Русия в администрацията на президента Барак Обама, което предизвиква растяща тревога с САЩ. Това пише вестник The Washington Post.
Подобен “дефицит”, подчертава изданието, предизвиква много сериозни последствия за националната сигурност в условията на засилването ролята на Москва в решаването на най-важните световни проблеми, включително споразумението за иранската ядрена програма и регулирането на въоръжения конфликт в Сирия.

 

“Представителите на висшето разузнаване и органите на националната сигурност, включително командването на НАТО, предупреждаваха за това, че нивото на осведоменост на САЩ и техните възможности да събират информация за Русия са далече от желаното, отчитайки значимостта на най-важните конфликти и заплахи, които представлява за американските интереси непредсказуемостта на Кремъл”, — се казва в пуликацията.

 

Според експерти, законодателите и бившите официални представители на властта, апаратът за националната сигурност на САЩ при изработката на позицията си по отношение на Русия “се позовават на становището на младши експерти, които няма възможност пряко да влияят върху изработването на политическия курс”.

 

Това доведе до “цяла поредица от пропуснати възможности, които не позволиха да се предскажат неотдавнашните действия на Москва, в частност, в Украйна и в Сирия”.

 

“Всеки път се изненадваме от действията на Москва. Бяхме изненадани, когато руснаците влязоха в Крим, в Сирия”, — цитира изданието думите на председателя на комитета по въоръжените сили на сената Джон Маккейн.

 

Председателят на сенатския комитет към Конгреса на САЩ по разузнаването Ричард Беер обясни това е “атрофия” на експертните оценки на администрацията по отношение на Русия след края на студената война. Ситуацията трябва да се поправи, счита той.

“Ние трябва да удвоим усилията си по новото осмисляне на Русия”, — каза Беер.

News Front ПП

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;