Новата политическа линия на САЩ по отношение на Русия, която има намерение да провежда новоизбраният президент Доналд Тръмп, напълно вероятно ще се сблъска с мощната съпротива на американския политически елит. Опитът да се отменят антируските санкции, въведени от администрацията на Обама на основание «Акта за подкрепа свободата в Украйна» ще срещне твърдия отговор на законодателите, обеща в интервю за ABC News членът на Палатата на представителите от щата Калифорния Адам Шиф.

 

Освен това, представителите на Демократическата и Републиканската партии имат намерение да действат солидарно при въвеждането на допълнителни санкции срещу Русия.

 

В ефира на АВС демократът Адам Шиф разкритикува Тръмп за  неговото пренебрежение към изводите на американското разузнаване за съпричастността на Русия към хакерските атаки по време на президентските избори в САЩ.

 

«Ако той има намерение да запази някакъв авторитет на поста президент, той трябва да спре да говори. Той трябва да спре да принизява разузнавателната общност. Ще му се наложи да разчита на тях», — цитират медиите думите на конгресмена.

 

Според него, това е «безусловно осъждане» на разузнавателната общност и на всички членове на комитета по разузнаване към Конгреса, където влиза и самият Шиф. Усеща се, че политикът е засегнат от това, че новият президент толкова ниско поставя мнението на професионалистите.

Орден на Свободата

Шиф практически заплашва: ако Тръмп, заставайки на поста президент, опита да отмени мерките, въведени от Обама, то Конгресът може да премине към «още по-решителни действия». Политикът счита вече действащите санкции за недостатъчно средства за сдържането на Русия. Той подчерта, че инициативата да се ожесточат санкциите е била подкрепена от представителите на двете традиционно борещи се една с друга партии и назова имената на сенаторите Джон Маккейн и Линдси Греъм.

 

Наистина, този показателен «десант» от американски политици бе обещан по време на новогодишната визита на Шиф в Украйна — основният противник на Русия, според мнението на конгресмените.

 

Освен споменатите републиканци, в групата на американците в Украйна влизаха и сенаторът от демократите Еми Клобушар. Визитата започна с церемония по награждаване.

Джон Маккейн снима Майдана в Киев

Маккейн получи от ръцете на Петро Порошенко ордена на Свободата, а Линдси Греъм ордена Ярослав Мудрий.

 

Наградите са раздадени «за съществен принос в укрепване на отношенията между Украйна и САЩ».

 

Вероятно става дума за своеобразен политически «аванс»…преди заплатата. Последната се раздава от друг, но това е друга тема.

 

Още на следващия ден в интервю за украинската редакция на «Радио Свобода» конгресмените подробно изложиха плановете си за бъдещата санкционна война с Русия. Думите им са цитирани от изданието «Главред».

 

 

Сенатор Греъм не спори, че президентът на САЩ е много мощна фигура.

 

«Той е главнокомандващ. Но Конгресът — това са отделни стълбове на властта. Конгресът има възможност да приеме нови санкции. Президентът може да се съгласи с приетия документ и да го подпише. Но ако две трети от Конгреса гласуват за санкциите, те се превръщат в закон, независимо от това какво мисли президентът за тях. Надявам се, че президентът Тръмп ще си сътрудничи с Конгреса в противодействието с Русия», — заяви политикът.

Маккейн поучава поредица от фашизирани укро ид…ти

Сенатор Маккейн отново заговори за готовността да се предостави смъртоносно въоръжение за украинските военни.

 

«Например, противотанковите ракетни комплекси «Джевелин», това е отбранително въоръжение», — заяви той.

 

Отчитайки, че действащите антируски санкции бяха въведени именно с горещия «украински сос», предложените военни доставки са фактически продължение на санкционния натиск над Москва. По-рано Обама не реши да премине границата и да започне доставка на въоръжение. Но Маккейн се позовава на мнението на бъдещия министър на отбраната на САЩ генерал Матис, който споделял позицията му.

Впрочем, последната дума все пак има Тръмп.

 

«Конгресът ще съгласува отбранително въоръжение. Ние направихме това миналата година, ще го направим отново. Но президентът ще реши да се дава ли това въоръжение или не. Ето ви два примера: Конгресът може да въведе санкции дори без подкрепата на президента, но по отбранителното въоръжение — тук нещата са в ръцете на президента. Мога да ви уверя, че болшинството от Конгреса ще гласуват за предоставяне на оръжие на Украйна», — поясни на свой ред Греъм.

 

«През 2017 г. имаме намерение силно да поразим Путин чрез санкции и ще се опитаме повече да помагаме на нашите приятели — в частност, на Украйна», — обеща политикът.

Сериозните изявления така вдъхновиха Киев, че те вече разчитат да си върнат целия Донбас не по-късно от средата на 2018 г.

 

Наистина, на този етап, при отиващата си американски администрация, разтягането на санкционното въже явно е във вреда на Вашингтон.

Защото то де факто изпълнява функциите на бесило за самите Щати.

И за марионетките им от Киев.

 

На 2 януари неизвестни лица подпалиха музея на УПА, организацията е забранена в Русия.

С право.

Защото е неонацистка.

Музеят на УПА в Лвов вече е минало. Изгоря до дъно.

Такава е съдбата на всеки, който не може да разпознае бесилото на историята от шума на подхвърлените му мръсни пари.

News Front ПП

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;