Прокуратурата обвини бившият министър на енергетиката Трайчо Трайков в умишлена безстопанственост. Разследването на дейността на бившия икономически министър е започнало още през 2014 г. Обвинението е, че през 2011 г., когато Трайков е бил министър на икономиката и енергетиката, е продаден остатъчен пакет от акции на ЕВН за по-малко пари, отколкото е трябвало, съобщи «Гласове». В приватизацията дейно участие има и Симеон Дянков, министър на финансите от Кабинета Борисов 1, съобщи говорителката на Главния прокурор Сотир Цацаров Румяна Арнаудова.

 

Трайчо Трайков е обвинен в умишлена безтопанственост на стойност над 20 млн. лв.

«Трайков в качеството си на длъжностно лице като министър на енергетиката и като принципал на ЕВН не е положил достатъчно грижи за ръководене и стопанистване на повереното му имущество и е дал съгласие за продажба. Това е извършил в нарушение в стратегията за приватизация на електро — дружеството. По силата на тази стратегия е било напълно задължително да се продаде дялът на държавата на добри цени», каза Арнаудова. 

 

От акция на стойност 1412 евро, по времето на Трайков стойността на една акция е достигнала 1600 лева или 2 пъти по-ниска цена. След продажбата на 33% държавни акции е бил сключен договор между Агенцията по приватизация с Булброкърс ООД. Агенцията е възложила подготовката на приватизационната сделка. Дружеството Булброкърс трябвало да изготви анализ за стойността на акциите на държавното дружество.

 

Приходите от приватизацията на Трайков не са влезли в Сребърния фонд на страната, както повелява законът. Парите е трябвало да отидат в полза на пенсионната система, което така и не се е случило.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;