Бившият посланик на САЩ в Москва Майкъл Макфол заяви за изданието The Washington Post, че след терористичните актове на 11 септември 2001 година САЩ са концентрирали усилията на разузнаването и аналитичните служби върху региона от Близкия Изток, но са отслабили вниманието си върху Русия, които имало негативни последствия.

 

Макфол признава, че екипът на правителствените експерти е бил съкратен, а качеството на анализите им е било занижено в сравнение с преди 15 години.

 

“И в бъдеще ще се разминаваме с Кремъл и руснаците по каквито и да било въпроси, но това, което не бива да допускаме, е разминаване, базирано на грешни представи и невярна информация”, — заяви той.

 

Макфол, пише изданието, твърди, че преди 20 години е била допусната грешка, “предизвикана от предположението, че Русия е слаба, клоняща към упадък държава”.

 

“Можем да спорим за това, явява ли се тя велика или средна държава. Но това е огромна държава, влизаща в числото на петте или 10-те основни икономики в света, водеща ядрена страна, а  понастоящем – отчитайки инвестициите, които Путин вкара във военната сфера – тя се явява и една от най-големите военни държави в света. Тази тенденция няма да се промени за следващите 20 или 30 годни”, — сигурен е Макфол.

 

Изданието резюмира:

”Докато Вашингтон не набави пропуснатото и не възстанови кохортата си от експерти по Русия, САЩ ще се намират в стратегическо неизгодно положение”.

News Front ПП

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;