Всекиму е известна поговорката – „За едни сватба, за други брадва”.

 

В случая спокойно можем да разменим словореда, защото брадвата е за невинните жители на с. Хитрино.

 

Обикновените хорица са традиционно потърпевшите около големите празници и го отнасят заради золумите, или нехайството на властимащите и покровителстваните от тях. ЧЕРВЕН БРЯГ – БИСЕР – МИЗИЯ – ГОРНИ ЛОМ – АСПАРУХОВО — ОРАНОВО – ХИТРИНО, това е само част от траурната поредица през годините на неприключващия ни преход, съпоставим вече с библейския на евреите в пустинята.

 

И естествено, всичко е отдавано на природните стихии, случайността, субективния фактор, но не и на истинските виновници. Както находчиво рече Кеворкян, железницата ни се преврърна в подвижен крематориум и ако прочетете мотивите на Върховния касационен съд, който почти напълно оправда виновниците за трагедията във влака София — Кардам, ще ни стане ясно, че оттук насетне никой и за нищо няма да носи вина в тази държава.

 

Горките ни амуджи (братовчеди) ! Защото всички в малката ни държавица сме такива. Днес е денят за официалната ни скръб, с който темата за затритите поради некадърност, безотговорност, или алчност животи приключва.

Вероятно без виновни, без възмездие, без справедливост.

 

Политиците вече са си окачили траурните маски. А от националния ефир се носят някакви неразбираеми за потърпевшите, че и за нас българите меланхолични, англосаксонски песни и мелодии. Стинг пее за загиналия солджър, друг припява негърски соул, подходящ за баптистко погребение.

 

Че, да пуснат поне Илдъз Ибрахимова, или Ибряма с някоя тъжна турска балада (шаркъ) или маане. Дори българска народна песен, която се пее на погребение, за да проумеем наистина всички, че траура си е наш, а не за падналите в бой с талибаните, или Ал Кайда американци.

 

Никой истински не състрадава жертвите, поели неочаквано за самите тях пътя си към небитието.

 

Фалшът и лицемерието блика от всяко радио и телевизионно интервю.

 

С неуместните за шокираните от случилото се близки на загинали и пострадали. С наврените почти в гърлата им микрофони на семплите хорица, тясно свързани със земята и добитъка си, със сакрално тъпия въпрос -„Какво чувствате в момента”.

Невнятни репертерки и журналисти в преследване на български „Пулицър”, но в същност на  точките в рейтинга на предаването, отчитано от пийпълметрията.

 

Не по-малко настървени са и изявите на политиците. Златна възможност  в това предизборно време да си направят съответния „PR”. И как без вездесъщия ни премиер, вадещ като факир от джоба си всъщност нашите пачки с пари и обещаващ на ангро нов ренесанс за селото и жителите му.

 

Социално ангажираното дърдорене на политиците и медиите избягва да говори за огромните контрасти, невижданата до сега поляризация на обществото, за струпването на несметни богатства в ръцете на шепа олигарси, а от друга страна за неописуема мизерия и неграмотност.

 

Дехуманизацията е ядрото на отчуждението ни от съвременните политика, медии, киното, изкуството. Основните насоки са изчезването от тях на човека като многопластова и сложна личност  и принизяването му до животно.

 

Загубили народност, нация, класа, идейност, живеем не в реалния, а във въображаем свят, лишен от конкретност.

 

Загубата на мярка за реалната обществена действителност за нормалния човек, за неговите мисли и чувства, лежи в основата на създаването на щампи, канони и конструкции, представящи живота ни опростено и вулгарно.

 

Стремежът им е „освобождението” на хората от всякакви идеали.

 

Фундаментална  е промяната в общото разбиране за душите и телата ни. Както се грижим за хигиената на телата си, така би следвало да се грижим и за тази на душите си. Вече безвъзвратно губим всякакво доверие в излекуване на душите и опрощението на греховете ни…

И в заключение текст от сайта „Бъзикилийкс”

 

Има ли трагедия – кръв,кръв,кръв.
Там е нашта медия – кръв,кръв,кръв.
Вашите нещастия – кръв,кръв,кръв,
наши сладострастия – кръв,кръв,кръв.

 

Пръснат мозък и черва – кръв,кръв,кръв,
изнасилени деца – кръв,кръв,кръв,
мъртви хора и тела – кръв,кръв,кръв,
ние снимаме това – кръв,кръв,кръв.

 

Катастрофа има ли – кръв,кръв,кръв,
първи ний пристигаме – кръв,кръв,кръв,
оцелелите тогаз – кръв,кръв,кръв
интервюираме в захлас – кръв,кръв,кръв.

 

Смъртен случай в болница – кръв,кръв,кръв.
Скочил през прозореца – кръв,кръв,кръв.
Изгорял кат факла – кръв,кръв,кръв.
Новина е сладка – кръв,кръв,кръв.

 

При земетресения – кръв,кръв,кръв
и при наводнения – кръв,кръв,кръв.
Сгазени, премазани – кръв,кръв,кръв
ние отразяваме – кръв,кръв,кръв.

 

Мутрите се клали -кръв,кръв,кръв.
Цигани се драли – кръв,кръв,кръв.
Фашуги, побоища – кръв,кръв,кръв,
главните герои са – в кръв,кръв,кръв.

 

Пет са днес умрелите – кръв,кръв,кръв,
десет са ранените – кръв,кръв,кръв.
Тази сводка алена – кръв,кръв,кръв,
ний ви предоставяме – кръв,кръв,кръв.

 

Страх и стрес продаваме – кръв,кръв,кръв
и се наслаждаваме – кръв,кръв,кръв.
Там где има скръб, тъга – кръв,кръв,кръв
там сме ние на часа – кръв,кръв,кръв.

 

Взривове и сблъсъци – кръв,кръв,кръв,
плачове и писъци – кръв,кръв,кръв.
Тъй печелиме пари – с кръв,кръв,кръв.
Туй сме ние БТВ – кръв,кръв,кръв.

 

СВЕТОСЛАВ  АТАДЖАНОВ

Тагове: ; ;