Водещ: Срещу Русия, която подозират в намеса в изборите в САЩ, в резултат на което победи Доналд Тръмп, ще бъдат предприети серия от мерки. 35-те агенти на разузнавателните служби на Русия имат на разположение само два дена, за да напуснат американската територия. Владимир Путин оценява това като агресия.

 

С нас е Патрисия Алемониер. Путин контролира ситуацията в Сирия с помощта на споразумения за примирие. Той вероятно е повлиял също и върху резултатите от изборите, има участие в поражението на Хилъри Клинтън. Създава се впечатлението, че той днес е така да се каже «властелин на света».

 

 

ПАТРИСИЯ АЛЕМОНИЕР, журналист TF1: В известен смисъл — да, но той е «властелин на света, само защото няма по-подходящ кандидат. Европа днес е разделена и отслабена, а колкото до САЩ — на Барак Обама му свършва срокът на управление, последната крачка, която той направи в момента може след три седмици да бъде преразгледана от Тръмп.

 

Но откъсвайки се от дадения международен контекст, Путин е още и личност, решителен мъж, той не се притеснява да използва сила, когато не успява да постигне целта си с дипломатически средства, тогава той използва оръжие. Това направи той в Крим, в Украйна и в Сирия.

 

Подкрепя го целият руски народ, а рейтингът му е над 84 %. Освен това, той вече много години преследва една и съща цел — да постави Русия в центъра на международната арена. И това вече се случи.

 

Водещ: А това не е ли опасно за нас?

 

ПАТРИСИЯ АЛЕМОНИЕР: Не считам, че е опасно. Владимир Путин е прагматик, той може да прави компромиси. «Непонятен» и в същото време важен на този етап е Тръмп. То него зависи ще могат да тези двама мъже да се договорят или техният «меден месец» ще се окаже кратък, от това зависи стабилността на целия свят.

В ефир на 30 декември 2016 г.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;