В отговор на санкциите на САЩ Кремъл само «нехайно повдигна рамене», пише  The Guardian.
В сравнение със Сергей Лавров, който настояваше за изгонването на 35 американски дипломати, Владимир Путин «изигра ролята на добрия полицай», пише изданието.
The Guardian обяснява действията на Москва с това, че Путин «просто очаква деня, в който в Овалния кабинет ще влезе Тръмп».
The Independent счита, че жестът на Путин да покани децата на американските дипломати на празник около новогодишната елха, трябва да се оценява като стремеж на президента на Русия да постигне «морално превъзходство».
Вероятно той успя в това, пише изданието.
Бившият лидер на Партията на независимостта от Обединеното Кралство и привърженик на Доналд Тръмп Найджел Фарадж написа в Туитър:
«Радостен съм да видя, че Путин реагира като зрял човек».
 Daily Mail също отбелязва, че канейки децата на американските дипломати около елхата в Кремъл, Путин «се е присмял над Обама».
Вестникът твърди, че цялата история около отговора на Кремъл може би е била подготвена по-рано. Самото предложение на Лавров би могло да бъде «изрежисирано», за да се покаже богатият арсенал от достъпни за Москва средства.
С Daily Mail е солидарно и британското издание The Times, което уверява читателите си, че действията на Путин са «подозрителни и неискрени».
Според изданието, «високопарният отговор» на руския президент е имал за цел да му донесе победа в дипломатическия двубой със САЩ, а чрез «показното благодушие» стопанинът на Кремъл е победил в схватката в духа на студената война.
The Times заедно с това предупреждава читателите: всичко не е толкова просто. Вестникът пише, че нежеланието на Путин да отговори на санкциите на Обама в духа на студената война на пръв поглед може да изглежда «благороден жест». Всъщност, руският политик «надхитри Запада» и подмами Тръмп в своята паяжина. Путин по някакъв начин демонстрира, че иска края на студената война и така принуждава Тръмп към подобни действия, разяснява изданието.
Доколкото приемникът на Обама предложи да се забрави за кибератаките и «животът да продължи хода си», е видно, че за него стабилните отношения с Кремъл са къде-къде по-важни от намесата на чужда държава в американските избори, пише изданието.
Това е голяма победа за Путин, заключава  The Times.
Външнополитическият наблюдател Мери Дежевски за Sky News заяви, че решението на Путин е дало основания за оптимизъм. Тя счита, че президентът на Русия се е държал «много умно» и е отклонил препоръката на Сергей Лавров, показвайки, че искрено иска да сложи край на студената война.
«Днес наблюдаваме не толкова началото на новата студена война, колкото последните отзвуци на старата», — заяви Дежевски в ефира на британския телевизионен канал.
The Daily Telegraph също допуска, че Путин гледа в бъдещето и със своя дипломатически ход е изкарал Тръмп от «капана на Обама».
Заемайки подобна твърда позиция спрямо Русия, Обама се надяваше да постави приемника си пред избор: да признае Путин за агресор или да отмени санкциите, но избирайки последното, както счита изданието, Тръмп би се представил като слаб лидер.
News Front ПП

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;