Над хиляда привърженици на украинската националистическа партия «Свобода» се събраха в центъра на Киев, за да проведат факелно шествие по повод 108-та годишнина от рождението на лидера на украинските националисти Степан Бандера, предаде украинската агенция  УНИАН.

Вид на улицу Крещатик в Киеве, Украина. Архивное фото

По информация на агенцията, маршът е преминал по централните улици на столицата и е завършил на Майдана (площада на Независимостта).

 

Участниците в шествието държаха в ръцете си държавните знамена и червено-черни флагове, а също знамената на партията на «Свободата», носеха плакати с надписи «Ще победим втория Хазарски хаганат», «Нашата религия е национализмът! Нашият пророк — Степан Бандера».

По-рано полицията в Киев съобщи, че за охрана на обществения ред по време на масовите мероприятия в центъра на столицата са пристигнали 700 правоохранители, от които 250 военнослужещи от Националната гвардия на Украйна.

 

Активисты партии Свобода и Правого сектора во время демонстрации в Киеве. Архивное фото

Бандера (1909-1959) е лидер на Организацията на украинските националисти, един от главните инициатори на създадената Украинска въстаническа армия (УПА), чиято цел е борбата за независимост на Украйна.

 

УПА действа главно в Западна Украйна и воюва срещу съветските войски, сътрудничейки си с хитлеристите. След края на войната тя продължава борбата срещу съветската власт.

Посмотреть изображение в Твиттере

​Героизацията на УПА и нейните лидери — Степан Бандера и Роман Шухевич — предизвикват критика от страна на всички ветерани от Втората световна война и политици, които обвиняват бандеровците в сътрудничество с нацистите.

В същото време част от украинците, главно в западната част на страната, считат Бандера и Шухевич за национални герои.

News Front ПП

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;