Въпреки препоръките на външния министър на Русия Сергей Лавров «, «любителят на «асиметричните» отговори» — както Le Figaro нарича президента на Русия — Владимир Путин не пожела да прибегне до привичния за дипломацията принцип на взаимност и така «направи на смях» санкциите на Обама, счита изданието.
Нещо повече, президентът Путин «презрително» отбеляза, че не иска да пада на нивото на «кухненската», както той се изрази, дипломация, и «великодушно» покани децата на акредитираните в Русия американски дипломати на новогодишна елха в Кремъл, пише френското издание.
«Великодушието» на Путин, обаче, не е впечатлило изданието: то счита, че Путин просто «не е искал да изглежда като злодей» и затова «даде възможност на своя подчинен да се спусне на нивото на «кухненската» дипломация».
На страницата си в Туитър на посолството на Русия в Лондон се появи следното съобщение:
«Жест, който навява на спомени за студената война: Барак Обама гони от страната 35 руски дипломати. Както и всички, в това число народът на Америка, ние сме радостни, че това е последната стъпка на неговата безпомощна администрация».
Това е посланието, което Le Monde счита, за «не особено дипломатично».
Фрeнският Le Parisien от своя страна счита, че «умиротворителната», както я характеризира информационният сайт Atlantico — стъпка на Путин «в атмосферата на студената война», се обяснява с това, че за стопанина на Кремъл отношенията с Обама «вече са само минало».
Становището на  Le Parisien се споделя от кореспондента на France 2 в Москва Доминик Дерда, който разяснява постъпката на руския лидер по следния начин:
«Руските СМИ ще ви кажат, че това е духът на Нова година, който витае над Кремъл, но ако трябва да сме сериозни, Путин вече е обърнал страницата на историята на отношенията си с Обама и сега с нетърпение чака възможността да започне новата глава на руско-американските отношения, когато президент ще стане Доналд Тръмп».
Френският журналист отбелязва още, че, отказвайки се да реагира на санкциите на Обама, Путин «e постъпил така, сякаш действията на настоящия президент на САЩ вече нямат ни най-малко значение».
Освен това, Доминик Дерда е уверен, че зад отказа на руския лидер да изпълни препоръките на МВнР се крие надеждата Русия да се превърне в равноправен партньор на САЩ.
«За Путин вече е важен само един човек — Доналд Тръмп, в очите на когото президентът на Русия иска да изглежда като човек на добрата воля, с който може да се договаря, в частност за Сирия. Путин иска новият стопанин на Белия дом да говори с него като с равен, което не се случи нито веднъж за 8 години управление на Обама», — пояснява журналистът.
News Front ПП

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;