Американский штурмовик F/A-18 Hornet взлетает с палубы авианосца Китти Хоук в Персидском заливе. 21 марта 2003

След терористичните атаки от 11 септември 2001 година в рамките на стратегията за национална сигурност САЩ обявиха за сфера на своите национални интереси целия свят.

 

Ирак попадна в графата «погълване» две години след началото на американската кампания в Афганистан.

 

Военната операция на САЩ и страните-съюзнички срещу Ирак започна през пролетта на 2003 г. с удари на авиацията и крилати ракети с морско базиране по стратегически важни обекти. Първоначално американците си поставяха благородната цел борба срещу «Ал Кайда», която уж била подкрепяна от Садам Хюсеин.

Друг аргумент за началото на войната беше иракското оръжие за масово унищожаване — ядрено, химическо и биологично, включително антракс.

 

На 9 април американските войски завзеха Багдад, свалиха правителството на Садам Хюсеин и поясниха, че оръжие за масово унищожение и «Ал Кайда» в Ирак НЯМА.

 

 Happy end?

 

Уви, на 1 май 2003 г. президентът Джордж Буш обяви за началото на окупацията.

Президент Турции Тайип Эрдоган. Архивное фото

 

Официалната версия на Пентагона гласеше, че Саддам е бил заловен в едно мазе до една ферма в градчето Адвар, на 10 мили от Тикрит. Казаха, че са получили информацията от член на бившата държавна сигурност.

 

Войниците от американския спецназ са били привлечени към мястото на укрепването му от двама бягащи оттам души. На място те са забелязали следи от скривалище, отместили са земя, тухли и парче стиропор, под което се отворила дупка, в която Саддам е лежал с пистолет. Не е направил опит да го използва и с готовност е съобщил, че е той. Това става в събота.

До следобеда на неделя американците вече потвърдиха с ДНК-проба и чрез думите на Тарик Азиз — бившият външен министър, който «сътрудничи на американците», че това е именно Саддам. В къщичката с двете стаи до неговото скривалище е имало легло, стол, мивка и дрехи. Войниците намерили два автомата, пистолет и куфарче със 750 000 долара. Брадата на Саддам е расла от месеци, а по лицето му имаше следи от наранявания и одрасквания.

 

Това се съпровождаше от показания на пресконференцията в Багдад видеоматериал с разчорления и брадат Саддам, на прегледа на неговите зъби и уши, и съпоставянето му с предишна снимка.

 

 

Тагове: ; ; ; ;