Бившият съветник по въпросите на националната сигурност на Ирак Мувафак ар-Рубаи сподели, че по време на екзекуцията на президента на Ирак Садам Хюсеин той не е молил за прошка и не се е разкаял.
«Садам Хюсеин повтаряше в онзи момент лозунги от рода на: «Да живее нацията!», «Да живее народа!», «Да живее Палестина!», «Смърт на персите-огнепоклонници!», «Смърт на Америка!». Точно тези лозунги повтаряше той. В този момент изглеждаше, че Садам на се страхува от нищо. Не видяхме тогава Садам Хюсеин, молещ се за опрощение. Той дори от Всевишния Аллах не поиска опрощение и не се разкая!», — каза ар-Рубаи.
Той отбеляза още, че стоейки пред бесилката, Хюсеин не се е обърнал към Господ с молба за бъде опростен и помилван.
«Той не произнесе никаква молитва преди смъртта. Ние дори му напомнихме за нуждата да произнесе думите на шахида (символа на вярата в исляма, бел.ред.). Да, ние му припомнихме това. Затова може да се каже, че Садам Хюсеин използва религията само с цел пропаганда и за да лъже хората», — отбеляза той.
Екзекуцията на Садам Хюсеин е извършена на 30 декември 2006 г., тя има широк обществен резонанс. Тя се проведе в ден, в който мюсюлманският свят отбелязваше Курбан-байрам — празник на жертвоприношението.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;