Операция Несокрушимая свобода в Афганистане

На снимката: Несъкрушимата безнадеждност на САЩ в Афганистан

 

Много са тези от Запада, които искрено вярват, че съвременният свят главно е създаден от САЩ. Светът, според тях, е създаден за удобство на американците, защото американците са призвани да носят благото на другите народи…

 

Затова ликвидирането на господството на САЩ се възприема почти като края на света.

 

Ако има някакви разногласия по въпроса, «световните създатели» отстраняват несъгласните «диктатори» и демонтират държавата на ….народите-аутсайдери.

 

Да, обаче от 2001 година САЩ демонстрират в Афганистан, а и в редица други страни, несъкрушима безнадеждност, както се казва.

 

Преди да ликвидират Садам Хюсеин в Ирак САЩ провесиха на въжето екс-президента на Афганистан Мохамад Наджибулу. Годината беше 1996.

 

През 2006 г. такава съдба имаше непокорният президент на Югославия Слободан Милошевич. През 2011 г. зверски убиха либийския лидер Муамар Кадафи.
Нещо като конвейер се получи. Конвейерът също е американско изобретение. Списъкът на екзекутираните по инициатива на САЩ национални  лидери и другият списък на разграбени и разрушени държави се увеличава с всяко изминало десетилетие.
Явно американците не са способни да предсказват и контролират последствията от действията си в страните от «третия свят». А и не само от третия.
Ако не можеш да ги контролираш в третия, значи не можеш и във втория, а и в първия…
Днес, 13 години след «освобождението от диктатурата», създадена по американски стандарти, новата иракска армия се опитва да освободи Мосул, окупиран от групировката Ислямска държава.
Сред отбраняващите се бойци от ИД има немалко бивши военнослужещи от предишната иракска армия, която бе демонтирана от САЩ.
Женщина, покинувшая иракский Мосул во время операции против ИГ, в лагере для беженцев в Сирии. Архивное фото

Претендиращата за световно господство Америка е неефективна геополитически, светът след САЩ тъне в руини.

Вашингтон така и не успява да завърши войните си. Поне, за да запази лицето си пред света, а и миналото си влияние.

 

Екс-посланикът на Ирак в Русия Абас Халаф Куфуд отбелязва:

«По време на окупацията страната беше практически унищожена. Заради «грешките» на Буш…целият свят изгуби люлката на цивилизациите — Ирак».

Бомбордировка Белграда силами НАТО в 1999 году

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;