Президентът на Сирия Башар Асад изрази твърдата си готовност да съдейства с всички възможни средства за споразумението за Сирия и примирието, сподели в Бейрут пред руски журналисти ръководителят на комитета по международните въпроси към Съвета на Федерациите Константин Косачев, разказвайки за срещата с Асад.

Делегацията от Съвета на федерациите на Русия заедно с депутати от Европарламента посетиха с работна визита Дамаск и Хмеймим, където имаха среща с президента на Сирия и парламентаристи от страната.

 

Бяха обсъдени последните събития в САР, борбата с тероризма и възобновяването на междупарламентарните отношения.

«От гледна точка на Асад, това е много мощна конструкция (споразумението за примирие, постигнато с участието на Турция и Иран) — страните, които имат противоположни подходи към сирийското регулиране, да са на единно становище независимо от противоречията. Тази конструкция, според Асад, ще позволи на всички участници в процеса да изведат тези позиции, които днес се асоциират с подходите на Русия…Асад приветства постигането на примирието и изрази твърда готовност да съдейства с всички възможни средства», каза Косачев.

Той отбеляза, че Дамаск счита победата в Алепо за «повратна точка в развитието на ситуацията в Сирия, което позволява старта на политическия процес с участието на голям брой политически сили в Сирия- това също е позиция на Башар Асад».

 

Тагове: ; ; ; ;