Русия обявява за персона нон грата 35 американски дипломати — 31 служители от посолството в Москва и четирима от генералното консулство в Санкт Петербург. Това заяви министърът на външните работи на РФ Сергей Лавров.

 

«Ние, разбира се, не можем да оставим всичко това без отговор, взаимността — това е закон в дипломацията и международните отношения. Затова МВнР на Русия заедно с колегите от другите ведомства внесохме предложение за разглеждане от президента на Русия да се обявят за персона нон грата 31 сътрудници от посолството на САЩ в Москва и четирима дипломати от генералното консулство в Санкт Петербург».

 

 

 

«Отиващата си американска администрация на Барак Обама, обвинявайки Русия във всички смъртни грехове, се опитва да ни обвини в това число и за провала на своите вътрешнополитически инициативи, неоснователно отправи допълнителни обвинения, че руската страна на държавно ниво се е намесвала в предизборната кампания в САЩ, в резултат на което демократичният кандидат е претърпял поражение», — каза Лавров.

 

«Вчера администрацията на САЩ, без да посочи никакви факти и доказателства, обяви за нова вълна от санкции по отношение на Руската Федерация. Под санкции попаднаха ФСБ на РФ, редица други руски ведомства и физически лица. Санкциите обхванаха също наши дипломати, 35 човека, работещи във Вашингтон и в Сан Франциско, те трябва да напуснат САЩ до края на 1 януари».

 

Затворените от САЩ руски обекти са били предназначени за отдих на децата

Според Лавров, затворените от администрацията на САЩ руски обекти — вили в щатите Ню Йорк и Мериленд — са били предназначени за отдих на децата по време на зимните ваканции.

«Забранено ни е да ползваме собственост, която е държавна собственост на Руската Федерация, — каза Лавров. — Това е една вила за отдих на нашите служители във Вашингтон, а втората вила е за отдих на нашите сътрудници в представителството на Русия към ООН».

Москва нееднократно отхвърля съпричастността си към кибератаките. Коментирайки новите санкции, прессекретарят на президента на РФ Дмитрий Песков заяви, че те са проява на агресия.

News Front ПП

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;