Цинично е, но войната е бизнес, посочи относно казуса с българските оръжия в Сирия Иво Иванов от Българското геополитическо дружество в предаването «12+3». По отношение на руско-турския план за примирие в Сирия – той изтъкна:

 

Не вярвам в примирието. Ще се роди един недоносен мир, който, ако просъществува повече от 24 часа, ще бъде цяло чудо.

Страните, които се договарят за мир, нямат контрол върху големи части от територията на Сирия и случващото се там. Русия чувства, че затъва все повече в този конфликт, и то по начин, който не й се иска. Русия искаше малка, победна, бутикова война, която да й позволи Западът да й обърне внимание, да се върне на масата на преговорите като уважавана страна след кризата с Крим. Но нещата за Русия се афганизират.

Турция бърза да реши проблема с кюрдите и да контролира не само кюрдите, но да си реши частично и бежанския проблем, допълни Иво Иванов, според когото и двете страни бързат заради смяната на администрацията в Белия дом и блестящото мълчание по Сирия в екипа на Тръмп.

 

Самите договарящи се страни нямат единно мнение за съдбата на Башар Ал Асад, така че каквото и да се споразумеят, те ще останат противници по темата за съдбата на режима в Дамаск, смята още Иванов.

 

Мир без участието на саудитците, които са сред основните спонспори на сирийските сунити, трудно ще има, допълни анализаторът.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;