Голямата битка не беше на президентските избори, а ще бъде на парламентарните, това заяви Илиян Василев, бивш посланик на България в Русия в предаването «12 + 3».

 

Той изрази опасения, че след идването на власт на новото служебно правителство на Румен Радев може и да няма приемственост в политиката. Според него в казуса с оръжията не се гледа българският интерес, а се наблюдава прибързана реакция да се защити руският интерес:

А този жанр е много подходящ за предизборната кампания за парламентарните избори. Целта на цялата операция е, първо, да не продаваме оръжия, второ – да даваме дан на Русия, както си дадохме енергийния данък, тези 650 милиона.

Илиян Василев е български дипломат, посланик в Русия от 2000 до 2006 г.

Роден е на 7 юли 1956 г. Професионалното му развитие минава през различни етапи.

Магистър по международни отношения от ВИИ «Карл Маркс».

През 1981–1990 г. по времето на комунистическия режим е сътрудник в Международния отдел на БЗНС. След 1990 година е резидент-мениджър, консултант по международно строителство и развитие във фирма „Дж. Джоунс и Ко“ и представител на фирмата в България, а през 1994–1997 г. е изпълнителен директор на ДОО „Хоум сервиз“; изпълнителен директор и вицепрезидент на Българската международна стопанска асоциация, председател на Агенция за чуждестранни инвестиции. Основател и Почетен Председател на Българския Икономически Форум и на Икономическия Форум за Югоизточна Европа. Член на УС на Българската Асоциация за външна политика. От 2007 г. до април 2011 е председател на Делойт България. Заместник-Председател е на българския Реформ Юнион Клуб. Инициатор и координатор на Софийското бизнес училище.

В момента е управляващ партньор на консултантската компания по анализи на проектни и стратегичски рискове «Иновейтив енерджи солюшънс» ЕООД.

Автор е на множество статии и анализи по международни отношения, икономика, финанси, енергетика и енергийна сигурност.

 

МВР и ДС има досиета за него, едното е за агент с агентурен псевдоним „Сашо 11”. Василев отрича тази версия за характера на взаимотношения с ДС.

Посланик Василев е включен в «черния списък» на руското Външно министерство със забрана да влиза в Русия — един от 89 граждани на Европейския съюз.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;