Официалният представител на МВнР на Русия Мария Захарова обеща да отговори при въвеждането на нови санкции от страна на САЩ.
«С помощта явно на инспиринани изтичания в американските СМИ отново се опитват да си сплашват с разширяването на антируските санкции, с мерки от «дипломатически характер» и дори с диверсии срещу нашите компютърни системи. При това този последен «новогодишен поздрав» от екипа на Барак Обама, който вече се подготвя да се изнася от Белия дом, представя решението като реакция на някакви «кибератаки от Москва», — се казва в изявлението на Захарова, публикувано на сайта на ведомството.
Дипломатът подчерта, че кампанията е била пусната от администрацията на Обама още преди половин година.
«Но истината за режисираните от Белия дом провокации рано или късно ще излезе на бял свят. Това вече се и случва. Веднага, щом на 8 декември съобщиха американските СМИ, Държавният секретар на  щата Джорджия Брайън Кемп заяви, че властта в региона е проследила откъде идва хакерската атака върху неговата електронна система. Следите стигнали до компютърен адрес в Министерството на вътрешната сигурност на САЩ. Информацията спешно се постараха да я прикрият чрез поток от нови антируски обвинения, които не съдържат нито едно доказателство», —  добави Захарова.
 Според нея, ако бъдат предприети враждебни стъпки, Вашингтон ще получи отговор.
«Това се отнася и до всички действия срещу руските дипломатически представителства в САЩ. Вероятно на администрацията на Обама й е съвсем безразлично какво ще стане с двустранните отношения, но историята едва ли ще прости поведение от типа «след нас и потоп», завърши Захарова.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;