Русия, Турция и Иран са подписали документи по въвеждането на режим за прекратяване на огъня в Сирия. Страните ще са в качеството на гаранти по спазването и изпълнението на режима и ще продължат подготовката по преговорите за политическо урегулиране на ситуацията в Сирия. Това заяви руският президент Владимир Путин, уточнявайки, че са били съгласувани три документа.

 

 

 

За закрепяне на постигнатите споразумения руския лидер, е възложил на външият министър и министърът на отбраната на Русия организирането на контакти с лидерите на Турция, Иран и Сирия.

Владимир Путин подчерта при това, че постигнаите споразумения на този етап са изключително крехки и изискват особено внимание.

 

 

 

«Ние с Вас прекрасно разбираме, че всички постигнати договорености, са много крехки и изискват особено внимание и търпение, професионален подход към тези въпроси постоянен контакт с нашите партньори»,- добави руският държавен глава.

 

 

В тази връзка президентът на Русия възложи на Сергей Лавров и Сергей Шойгу организирането на контакти с лидерите на Турция и Иран.

 

 

 

» Моля Ви да ми организирате контакти с нашите партньори в Турция, в Иран, и в Дамаск. Трябва да обсъдим нашите съвместни последващи стъпки, за да закрепим постигнатите договорености.»

 

Владимир Путин също така призова сирийскто правителство, опозицията и страните от региона да подгрепят споразумението и да вземат участие в преговорите в Астан.

 

 

 

 

Договореностите с Русия и Иран, бяха потвърдени и ит външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу в сряда 28 декември.

 

 

 

« Постигнатите споразумения по прекратяването на огъня в Сирия, могат да всъпят в сила. Турция  подкрепя постигането на постоянно примирие в Сирия.»

 

 

 

 

 

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;