Десетата ударна група на ВМС на САЩ заедно със самолетоносача Dwight D. Eisenhower се връща от Близкия Изток в САЩ, това пише в изявлението на американските военно-морски сили.

Солдаты армии США. Архивное фото

В състава на групата, освен самолетоносачът, влиза ракетният крайцер San Jacinto и есминците Mason и Nitze. В най-близко време те ще пристигнат в базата в Норфолк, щата Вирджиния.

«Над шест хиляди моряци от ударната група на самолетоносача трябва да се върнат в пристанищата на 30 декември след успешното завършване на продължилата седем месеца дислокация», — се казва в съобщението.

 

В Близкия Изток корабите подкрепяха антитерористичната операция «Непоколебима решимост» в Ирак и Сирия, а също операциите в Либия и Южен Судан.

Солдаты армии США.. Архивное фото

«Ударната група се представи превъзходно по време на операциите в зоната на отговорност на 5-ти флот (Близкия Изток) и 6-ти флот (Европа), обезпечавайки сигурността в морето, изпълнявайки бойните задачи и нанасяйки ударите с помощта на изтребителите-бомбардировачи F/A-18 срещу «Ислямска държава», — отбелязват ВМС.

 

САЩ нанасят удари по позициите на ИД в Сирия и Ирак от 2014 г. В американската коалиция влизат 68 държави, макар само някои от тях да участват в бомбардировките.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;