Агенция Ройтерс съобщи, че Русия, Турция и Иран ще подпишат споразумение на прекратяване на бойните действия в Сирия и за разделянето на страната на зони на влияние.

 

Какво в тази ситуация трябва да направи Русия, за да запази своите интереси?

 

Становище на Станислав Тарасов, директор на центъра «Близък Изток-Кавказ»:

 

Важно е Русия да не допусне хаотизация и битка на всеки срещу всеки. Подобна битка заплашва интересите и на Русия — терористичните групировки, които действат в момента в региона, ще се насочат в този случай към Централна Азия. Затова Русия трябва да се бори, да се опитва с политически методи да реши проблемите, които са назрели отдавна в Близкия Изток.

 

Публикацията на Ройтерс прилича на информационно изхвърляне.

В голямата дипломация следва човек да се ръководи от официално приети документи, а не от изтичане на информация.

 

В края на декември в Москва се състояха преговори между министрите на външните работи на Русия, Иран и Турция, посветени на сирийския проблем. В резултат на срещата бе прието съвместно изявление, което фактически е «пътната карта» на примирието в Сирия.

В него се подчертава привързаността на страните към принципа на териториалната цялост на Сирия.

 

Да, ако успеем да постигнем примирие и прекратяване на огъня, Асад вероятно ще тръгне към административно-териториални реформи. И, разбира се, отделните райони в страната могат да се намират в зоните на влияние на различни сили, включително екстремистки групировки.

 

Но проблемът е в това, че войната в Сирия ще продължи вероятно още не една година, диспозицията ще се променя нееднократно. Затова сега може да се говори за разделянето на Сирия само в теоретичен план.

 

 

Всъщност, фрагментирането на Сирия засяга пряко само Турция. Анкара се опасява, че сирийските кюрди ще получат автономия, тогава кюрдите в югоизточна Турция ще поискат за себе си същия статут — а това е пряк път към създаването на независим Кюрдистан.

 

На Русия или Иран не им трябва фрагментирана Сирия.

 

В интерес и на двамата играчи е да се запази Сирия единна, тогава самият Дамаск ще решава как да изгражда отношенията си с отделните анклави и региони.

Как ще се развият събитията в бъдеще — това е напълно отворен въпрос до момента.

News Front ПП

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;