Становище на Григорий Тищенко, ръководител на Центъра за евроатлантически и отбранителни изследвания към РИСИ за ситуацията в Сирия:

 

Въпросът за бъдещето на Сирия ще се решава в преговорите между страните, участващи в конфликта: сирийското правителство, Турция, Иран. Това е свързано с факта, че те фактически вече нямат сили да продължават конфликта — нито материални, нито финансови.

 

Дамаск няма сили да доведе войната до окончателното освобождение на страната в границите й до 2011 г. А опозицията няма сили да свали Асад, нямат сили и редица от подкрепящите опозицията играчи, преди всичко САЩ, Саудитска арабия и Катар.

 

 

Всъщност, страните в конфликта се намират в ситуация, в която се задъхват и не могат да го решат в своя полза по чисто военен начин. Именно затова все по-активно се разглежда идеята всички да седнат на масата на преговорите и да поговорят за бъдещето на страната.

 

Ще доведе ли това до стабилизиране  на ситуацията в Близкия Изток?

 

Глобално погледнато — не. Защото войната няма да се ограничи само на територията на  Сирия.

 

Както виждаме, турците в момента са на територията на Сирия, макар Дамаск да е против. Турските сили са около Ел-Баба, тяхната задача е да не позволят създаването на кюрдска държава. Ако Кюрдистан се създаде, той вероятно ще оказва подкрепа на кюрдите на територията на Турция. Анкара меко казано не одобрява такъв сценарий, защото така тя е заплашена от гражданска война на турска територия. От това следва, че Турция няма да напусне Сирия.

 

Налице са, освен това, и интересите на САЩ, които изначално искаха хаос в Близкия Изток.

 

Сирия е гръбнакът на региона, затова тя бе избрана от американците в качеството й на първа жертва.

А по-нататък, считам, че по аналогичен сценарий ще се пристъпи към разделянето на Ирак, а в още по-далечен план — на Иран.

 

 

Проблемът около Иран е в това, че нито САЩ, нито Саудитска Арабия искат да виждат крупен играч в негово лице. Затова борбата с Иран тепърва ще предстои, но това е следващият етап от близкоизточната игра.

News Front ПП

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;