Споровете около това, как трябва да се изграждат отношенията с Москва, демонстрират безпомощността на Запада и доказват, че тактиката на «сдържане» на Русия не е дала никакви резултати, пише Financial Times.

Избранный президент США Дональд Трамп. Архивное фото

След като с разпада на СССР САЩ се лишиха от идеологически конкурент, западните страни започна прекалено  лекомислено да се отнасят към провъзгласяваните от тях ценности. Постепенно започнаха да се размиват границите между фундаменталите принципи — суверенитета и намесата във вътрешните работи на други държави, върховенството на закона и беззаконието, демокрацията и личната власт, отбелязва изданието.

 

«Сдържането изисква идеологическа яснота, а несигурността на света, формиран след края на студената война, лишава тази стратегия от всякакъв смисъл», — пише авторът на статията.

 

Русия е държава, интегрирана в международните системи за търговия и сигурност, опитите да се ограничи нейното влияние не могат да бъдат ефективни.

 

А доколкото страната притежава статута на ядрена държава, идеята да се изолира Москва е прекалено рискована.

 

Освен това, руските власти все по-често заявяват за нежеланието си да тръгнат към конфронтация със Запада и имат намерение да изграждат приятелски отношения.

 

На този фон призивите на САЩ към «сдържане» на Москва предизвикват твърде много въпроси, подчертава изданието

Официальная резиденция президента США - Белый дом

Впрочем, според автора на статията, «концепцията за сътрудничество на базата на сделки», която предлага новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп не обнадеждава, защото Русия в този случай ще поиска твърде много.

 

Москва не само ще поиска да сключи «ново Ялтенско съглашение», но и ще настоява западните страни да одобрят правото й по своему да интерпретира глобалните правила, да изгради ред на базата на баланса на интереси и държави, пише Financial Times.

 По такъв начин в качеството на отплата за «приятелството», Русия ще поиска демонстрация, че САЩ и Европа са възприели нейната мощ и влияние.
По-нататъшното развитие на събитията зависи от следното: готов ли е Западът да тръгне към отстъпки, завършва авторът на статията.
News Front ПП

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;