Алексей Гусев, замдиректор на Института за Европа към РАН, доктор на политическите науки за ситуацията в Европейския съюз през новата година:

 

Рано е да се говори за разпад на ЕС в следващата година, но е напълно възможно избухването на поредна криза.

 

По-вероятно няма да се случи колапс на ЕС. Доколкото познавам страните от ЕС, ситуацията там е достатъчно трудна, в ЕС няма единство. В него има 28 различни страни, затова той е дисперсен и нееднороден.

 

Ако говорим за заплахите като цяло, не е изключено в Европа, а и на други континенти, да има терористични атаки. Радикалите и терористичните организации не дремят. 2016 година показа, че терористичните атаки са възможни в най-благополучните и защитени държави. По-скоро тази тенденция ще се запази. Защото с основните терористични организации ИД и «Джебхат ан-Нусра» не е приключено. Нали не си мислите, че те ще стоят със скръстени ръце. Разбира се, че ще се постараят да посеят терористични заплахи там, където има слаби звена.

 

  • Има ли заплаха, на фона на антимигрантските настроения, да дойдат на власт ултрадесни партии и организации в Европа?

В главните европейски страни, които са основата на ЕС, имам предвид Германия и Франция, десните няма да победят. Трябва да си даваме сметка за това. Да, те набират сила. Това е и немската «ПЕГИДА», и унгарският «Йобик», и «Движение 5 звезди» в Италия, и Националният фронт във Франция. Но на този етап те имат такова влияние, което няма да им позволи да дойдат на власт.

 

Да, Марин льо Пен във Франция присъства почти всеки ден по медиите, но болшинството граждани не я виждат като президент. Нейният опонент Франсоа Фийон е сериозна политическа фигура, екс-премиер с голям опит. Формално той е десен, но всъщност е центрист без особен уклон вдясно. Днес той има достатъчно високи шансове да спечели на изборите, ако не на първия, то на втория тур.

 

 

 

Нещата в Германия са още по-прозрачни. Дяснорадикалните партии не могат да пречупят тандема ХДС/ХСС начело с Ангела Меркел. И дори ако «зелените», СДПГ и «свободните демократи» се обединят, което е малковероятно, те не могат да се превърнат в решаваща конкуренция. Главната фигура в СДПГ Франк-Валтер Щайнмайер вече има предложение за президент, той се съгласи, макар да можеше да претендира за поста канцлер.

Това е умен ход на Меркел — без него тя няма сериозни конкуренти.

 

— Как ще се отрази на Европа смяната на администрацията в САЩ?
Считам, че стратегическото партньорство между Европа и САЩ ще се запази. То може да претърпи промени, но като цяло евроатлантическата ос няма да изчезне. Вашингтон ще направи всичко, за да не отслаби хватката около врата на европейските лидери. Те ще ги държат за слабите им места, защото американците имат голямо количество компромати и за Фийон, и дори за льо Пен.
— Коя заплаха е най-реална за Европа?
Значително може да бъде влиянието на Турция, която държи на своя територия около 3.5 милиона бежанци. Краят на мигрантския поток не се вижда. Ердоган неотдавна заяви, че е изхарчил за бежанците 20 милиарда евро за последните две години, а това са почти фатални пари за Турция.
Ердоган ще търгува с лидерите на европейските държави. Не е изключено да отвори вратите за част от бежанците. Но само в случай, ако Турция не получи обещаните пари от Европа. А бяха обещани 10 милиарда евро. Три милиарда вече са платени, сега Ердоган очаква останалите.
Ако Европа се скрие не му даде тези пари, той ще започне да пуска мигрантите от страната. Защото разбира — този поток може да изрине всичко по пътя си.

 

 

Точно затова в момента е много важна ролята на Русия, която има влияние и върху Ердоган, и върху някои европейски лидери.

Европа се страхува НЕ от агресия на Русия, а от непредсказуемите действия на руското ръководство. А са непредсказуеми, защото западноевропейците така и не се научиха да разбират руснаците.

 

С други думи казано, Русия може да «разтърси» Европа не с пряка сила…Но едва ли ръководството ни ще направи това. За Русия е важно спокойствието на руските западни граници.

 

А и се появява един добър шанс да изтъргуваме, грубо казано, ситуацията около Украйна.

Ако европейските лидери тръгнат насреща, то и Тръмп ще застане на тяхна страна.

Възможно е и раздвижване по отношение на санкциите.

В това отношение всичко ще се реши до 1 юли 2017 г.

News Front ПП

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;