Русия, Турция и Иран подготвят сделка за разделянето на Сирия на зони на влияние, това съобщи агенция Reuters.

 

Според наличната информация, сирийският президент Башар Асад ще запази длъжността си минимум до следващите избори. След това постът държавен глава ще бъде зает от друг кандидат, а на Асад и семейството му ще се гарантира сигурност.

 

Сделката се намира в стадий на разработка, пише агенцията.

Предстои сделката да се съгласува със сирийските власти, с групировките, страните от Персийския залив и САЩ. Чисто технически споразумението позволява да се създадат автономии в рамките на федералната структура, контролирана от Асад.

 

По-рано стана известно, че Русия и Турция са активизирали усилията си по прекратяване на бойните действия на цялата територия на воюващата страна.

 

По информация на турската агенция Anadolu, Москва и Анкара търсят начини да разширят формата на примирието в Сирия, вече действащо в Алепо.

 

На свой ред, телевизия Al Jazeera съобщи, че част от групировката на въоръжената сирийска опозиция вече е дала предварителното си съгласие за присъединяване към режима на примирие.

 

Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу потвърди: дипломатите на двете страни са завършили работата по споразумението за примирие, което трябва да създаде  предпоставки за началото на политическия процес. Прессекретарят на руския президент Дмитрий  Песков е изказа по-внимателно:

 

«Наистина се водят постоянни консултации с турските колеги, обсъжда се различната модалност за вероятен диалог за Сирия, който се планира да бъде проведен в Астана».

 

Припомняме: участниците в конфликта ще се съберат в столицата на Казахстан във втората половина на януари. В момента, както заяви официалният представител на МВнР на Русия Мария Захарова, «върви процес не на изпращане на покани, а на формиране на подход и концепция на срещата».

 

След срещата в Астана участниците могат да се прехвърлят в Женева — там, според плановете на специалния посланик на генералния секретар на ООН Стафан де Мистура, на 8 февруари трябва да се възобновят междусирийските преговори.

 

Какво се случва около Сирия?

Защо Русия е заинтересована от съдбата на тази страна?

На всички тези въпроси — в следващите материали в раздел «Статии» в този сайт.

News Front ПП

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;