Има всички предпоставки да очакваме пълен политически апокалипсис на Европейския съюз през 2017 г.

 

Твърденията, че ЕС ще преживее невижданата до момента криза, звучат от експертите вече не една година.

 

Но именно 2017 г. заплашва със следното: вълната може да залее страните от различни страни.

А това ще изпрати ЕС на дъното.

Точно това и каза аналитикът за британското издание The Guardian Джон Хенли.

 

2016 год, както счита Хенли, показа, че всякакви политически прогнози могат да се окажат несъстоятелни, а непредвидените събития, точно обратното — да се превърнат в реалност.

Затова той предлага два сценария за ЕС в следващата година — апокалиптичен и оптимистичен.

 

Според първия, годината може да започне с нов крупен терористичен акт в една от европейските страни. Това ще засили позициите на евроскептиците и ще доведе до победата на популиста Герт Вилдерс на изборите през март в Холандия.

 

По-нататък следва още по-мрачна картина. Турският лидер Реджеп Ердоган ще реши, че Европа не изпълнява обещанията си по миграционното споразумение (финансова помощ, отмяна на визите и развитие на въпроса за влизането на страната в ЕС) и отново ще отвори коридорите за бежанците, които ще нахлуят в Стария континент.

 

И понеже това ще се случи в навечерието на първи тур на президентските избори във Франция, ситуацията ще доведе до неочакваната победа на Марин Льо Пен от ултрадясната партия Национален фронт. А след Франция ще «падне» и Германия, където Ангела Меркел няма да успее да заеме за пореден път креслото на канцлер.

 

В Италия на този фон на власт ще дойде популистката партия на евроскептиците «Движение 5 звезди», която ще повдигне въпроса за отказа от еврото и връщането към лирата. А новите лидери на Холандия и Франция, както обещаваха, ще обявят референдуми за излизането на страните си от ЕС. Така Nexit с Frexit ще се превърнат в реалност.

 

 

А «черешката на тортата» в края на годината ще бъде поредната дългова криза на Гърция. Погълнатиге от другите проблеми Брюксел и Берлин няма да успеят да я спасят, така страната ще се плъзне към мащабен дефолт…

 

Guardian отбелязва, че всичко гореспоменато може и да не се сбъдне. Европейските антитереристични служби ще работят денонощно, Ердоган ще изпълни своята част от сделката, а населението на Европа, изплашено от победата на Доналд Тръмп в САЩ и последствията от Брекзит, ще реши, че е по-добре да гласува за старите проверени вече сили, отколкото за ултрадесни, ултралеви или популисти.

 

«Но позитивният сценарий предполага прекалено много «ако», «може би», «но» и прочие, пише Хенли.

Недоволният и обиден вятър на политическите промени духа над Европа.

Ще е повече от странно, ако негови жертви не станат поне някои от добре познатите представители на европейския елит».

News Front ПП

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;