Решението на Дорогомиловския съд в Москва за признаването на събитията в Украйна през 2014 г. за държавен преврат автоматично е признато от 12 страни-участнички в Конвенцията за правна помощ и правови отношения в гражданските, семейните и наказателните дела, в това число от Украйна, заяви екс-ръководителят на Министерството на правосъдието на Украйна Елина Лукаш
По-рано съдът в Москва удовлетвори иска на бившия депутат от Върховната рада на Украйна Владимир Олейник и призна събитията в Украйна от 2014 г. за държавен преврат.

Олейник заяви, че има намерение чрез ОССЕ да се обърне към Венецианската комисия. Той смята да даде на съд европейските министри на външните работи, бившите, според него, гаранти на споразумението между екс-президента Виктор Янукович и опозицията от 21 февруари 2014 г.

 

«С решението на съда е установен фактът на държавен преврат. Може да оценявате решението както ви е угодно, но в съответствие с конвенцията от 1993 г. решението след неговото влизане в сила се признава без ограничения от 12 страни-участнички в конвенцията, в това число от Украйна», — написа Лукаш на страницата си във Фейсбук.

Според нея, съгласно конвенцията, освен Украйна, решението на съда се признава от Армения, Таджикистан, Белорусия, Туркмения, Узбекистан, Казахстан, Молдова, Азербайджан, Грузия и Русия.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;