През 2017 г. Европа я очаква политически «апокалипсис»: крах на властовия елит, поредица от терористични актове и нова вълна от мигранти ще са причината за криза в ЕС, която Брюксел едва ли ще може да преодолее, пише  Джон Хенли за The Guardian.

 

Както твърди авторът, «апокалиптичният сценарий» за Европа ще изглежда така: в началото на годината спецслужбите на страните от ЕС отново ще направят пропуск и в една от столиците на Стария континент ще се случи терористичен акт.

 

Първият, който ще се възползва от растящото усещане за безпомощност пред лицето на тероризма ще бъде холандският десен политик Герт Вилдерс, чиято партия с голяма вероятност ще победи на парламентарните избори през март следващата година.

 

Хенли подчертава, че в контекста на кризата с европейската безопасност твърдият курс на Вилдерс по отношение въпросите за миграцията ще даде плюсове на холандския политик и ще укрепи позициите на партията му «Партия на свободата».

 

По-нататък журналистът предупреждава за опасността, произлизаща от Турция. Прекратяването на преговорите за безвизовия режим, замразяването на обсъжданията за членството на страната в ЕС и твърдата критика към Ердоган от страна на еврочиновниците ще провокира криза в отношенията между Брюксел и Анкара. Най-вероятният отговор на турския лидер ще бъде предоставянето на бежанците, разположени на територията на Турция, на коридор към европейските страни.

 

Авторът е убеден, че тази стъпка може по коренен начин да промени политическия ландшафт на ЕС.

Три милиона бежанци ще се устремят към богатите страни на Европа в навечерието на изборите във Франция и Италия, което без съмнение ще засили позициите на противниците на ЕС.

News Front ПП

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;