RTL: Защо руснаците ненавиждат Горбачов

Дата на публикуване: 28 12 2016, 05:05


Журналист RTL объяснил, за что россияне ненавидят Горбачёва
 Преди 20 години Михаил Горбачов отстъпи властта на Борис Елцин, а в Кремъл червеното знаме на СССР бе спуснато и заменено със знамето на Русия, пише журналистът Кристоф Жилте за RTL.
Но «по ирония на съдбата» или заради някаква историческа несправедливост» авторът на перестройката го считат за герой на Запад, а в Русия го ненавиждат.
 
За руснаците разпадането на Съветския съюз е катастрофа: според допитването за СССР съжаляват 56 % от респондентите.

Носталгията по СССР се засилва, защото в съзнанието на руснаците започват да се заличават конкретните спомени за него, твърди белгийският журналист. Те прославят Гагарин и победата над фашизма, носталгират по липсата на безработица, наличието на ясли, младежките организации, евтините отпуски и здравеопазване. Но забравят за дефицита, КГБ, ГУЛАГ и за престъпленията на Сталин, отбелязва Кристоф Жилте.

 

Ако говорим за КГБ, то си струва да си спомним историята по създаването на СНГ, който трябваше да замени СССР, се казва в статията на RTL.
Тогава Комитетът за държавна сигурност на Белорусия предлага на Михаил Горбачов да арестува Борис Елцин и неговите белоруски и украински колеги в Минск, за да попречи на образуването на СНГ, но Горбачов отказва, защото искал да избегне «кървавата баня». А след две седмици напуска поста, припомня Жилте.
Що се отнася до омразата на руснаците към бившия президент на СССР, то в голяма степен тя е предизвикана от западните държави, констатира журналистът.
Ако през 1991 г. 80 % от населението има прозападна позиция, то днес те са само 20 %.
Тази промяна се обяснява с това, че Западът не изпълни обещанията си, дадени на Горбачов.
В замяна на договора за обединяването на двете Германии американците обещаха да не разширяват НАТО на изток.
А те направиха точно това, включвайки в състава на алианса страните от Прибалтика и Полша. Вместо да подкрепят истинските руски демократи, те съдействаха за възникването на олигархия, която раздели между себе си и разори промишлеността и минералните богатства на бившия СССР.
По такъв начин, за разлика от бившия агент на КГБ Владимир Путин, който има за цел да върне величието на царска Русия и на СССР и се ползва с голяма популярност, Михаил Горбачов е считан от руснаците за «некомпетентен глупак и едва ли не враг на народа, който трябва да се съди за държавна измяна».
За да финансира фонда си, занимаващ се с проблемите на околната среда, Михаил Горбачов е принуден да рекламира храни и скъпи куфари, пише Кристоф Жилте.
За щастие, той има Нобелова награда за мир.
Впрочем, ако той бе поставил на първи план личната си изгода, той би могъл да се опита да реформира Русия така, както Дън Сяопин реформира
Китай: като освободи икономиката, запазвайки «железния режим».
Между другото, именно такива инструкции му бе поставил неговият наставник Юрий Андропов.
«На той не поиска да освобождава Русия само наполовина…Не се съмнявайте: историята ще го възнагради според заслугите!»,  резюмира авторът на статията.
News Front ПП

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;

Добавить комментарий