Решението на Дорогомиловския съд в Москва по признаването на събитията в Украйна 2014 за държавен преврат, след встъпването му в сила, автоматично ще бъде признато от 12 държави -участници в Конвенцията за правова помощ и правови отношения в граждански, семейни и наказаелни дела от 1993 година, в това число и от Украйна, заяви бившият правосъден министър на страната Елена Лукаш.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

По-рано Дорогомомиловският съд удовлетори иска на бившият депутат от Върховната Рада на Украйна Владимир Олейник и призна събитията в Украйна от 2014 година за държавен преврат.

 

 

Владимир Олейник заяви, че е смята да се обърне към Венецианската комисия през ОССЕ, освен това депутатът смята да подаде в съда и искове срещу бившите европейски министри на външните работи, които са били гарант на споразумението между тогавшния президент на Украйна Виктор Янукович и опозицията от 21 февруари 2014 година.

 

 

» С решението  на съда е установен факта за извършен държавен преврат. И вие можете да го оценявате както искате, но в съответствие с конвенцията от 1993 година ( за правна помощ и правови отношения по граждаснки, семейни и наказателни дела), ще бъде признато без препятствия и ограничения от 12 държави, след влизането на решението в сила ( в това число и от Украйна.»- написала Лукаш на страицата си в  Facebook.

 

По нейни думи, съгласно конвенцията, освен Украйна решението на съда ще бъде признато от Армения, Таджикистан, Белорусия, Тюркмения, Узбекистан, Казахстан, Киргизия,Молдова, Азербайджан, Грузия и от Руската Федерация.

 

 

Главният площад » Независимост» ( укр. площад Незалежности) в Киев беше завзет от поддръжници на евроинтеграцията на 21 ноември 2013, веднага след заявлението на правителството на иколай Азаров, за отказа от подписването на асоциацията на Украйна с ЕС. По-късно майданът стана епицентър на противостояние между силоваци и радикали, а стълкновенията костваха десетки жертви.

 

През февруари 2014 Върховната рада отсранява от властта президента Виктор Януковия, който беше принуден да напусне Украйна, опасявайки се за живота си. Радата освен това прави изменения в Конституцията и назначава нови президентски избори, който впоследствие печели Порошенко.

 

 

 

 

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;