Във вторник бе разшифрована черната кутия на Ту-154, рухнал в неделя в Черно море. Според предварителния анализ, извънредната ситуация на борда е могла да започне от неприбралите се по някаква причина задкрилки.

Опитвайки се да компенсират възникналият от това пикиращ момент, пилотите задълбочили ситуацията до критическа, прекомерно вдигайки носа на самолета.

Във вторник сутринта водолазите успяха да открият и извадят на повърхността най-голямата до момента част от самолета — 4-метров къс от опашната част на Ту-154, който бил открит на 30 метра дълбочина. В него открили и параметричния самописец, регистриращ параметрите на полета и работата на всички системи на лайнера. Веднага го изпратили в Централния научно-изследователски институт на ВВС. Резултатите от разшифровката на черната кутия на този етап не са обнародвани от военното министерство, отбелязано е само, че «окончателните изводи за причините за самолетната катастрофа ще бъдат направени от държавна комисия след проучване на всички възможни фактори».

 Според източник, близък до разследването, става ясно, че самописецът е регистрирал отказ на системата за прибиране на задкрилките на Ту-154, които при излитане обезпечават допълнителна подемна сила на крилете на самолета.

 

Неприбирането на задкрилките, според мнението на специалистите, е неприятно, но съвсем не катастрофално произшествие. Ситуацията и действията на пилота при подобна ситуация са подробно описани в ръководството за експлоатация на Ту-154 и постоянно се отработват от членовете на екипажите на тренажори.

 

Според експертите, възникналият във връзка с неприбраните задкрилки пикиращ момент при старта се компенсира от летците и с помощта на стабилизатора на самолета. Печелейки така време, пилотите веднага докладват за неизправност на диспечера и връщат самолета на летището.

Връщането става при малка скорост, за да може отклонението от плоскостта да не блъсне самолета с насрещния въздушен поток.

 

Екипажът на Ту-154, според експертите, по някаква причина не е успял да реши проблема с отказалите задкрилки. Нещо повече, с действията си само са задълбочили аварийната, но все още не критична ситуация, възникнала на борда.

Експертите твърдят, че военните пилоти, опитвайки се да компенсират плавното преминаване на самолета в пикиране, са започнали прекалено активно да дърпат щурвала към себе си, едновременно увеличавайки режима на работа на двигателите. По тази причина самолетът би могъл да влезе в т.нар. свръхкритични ъгли на атака, да изгуби скорост и вместо да набере височина да рухне в морето.

Предположението за неработещите задкрилки се появи при участниците в разследването още преди разшифровката на черната кутия. Предположението бе направено на базата на показанията на непосредствения свидетел на произшествието — сътрудник от бреговата охрана на ФСБ, който сравни положението на самолета в момента на падането му във водата с движещ се на задните си гуми мотоциклет.

 

Официално бе съобщено, че съществува и видеозапис, който е запаметил целия кратък полет на лайнера — от излитането до падането.

Проверяват се и данните за вероятен сблъсък на самолета с ято чайки.

Известно е, че в самото начало на издирвателната операция на мястото на предполагаемото падане на самолета бяха открити голямо количество птичи пера, плаващи на повърхността на водата.

На свой ред пилотите от спасителните вертолети споделиха за голямо количество пернати във въздуха.

Окончателната версия, свързана с птиците, ще бъде потвърдена или отхвърлена след  като експертите намерят и проучат двигателите на самолета, където е възможно да са останали биологични следи.

News Front ПП

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;