На снимката: Първото изпълнение на ансамбъла е на 12 октомври 1928 г. в Централния дом на Червената армия. Тогава в състава влизат 12 човека — осем певци, двата танцьори, баянист и четец.

 

На 25 декември 68 музиканти от Академичния ансамбъл за песни и танци на Руската армия, носещ името на А.В.Александров, загинаха в самолетна катастрофа с Ту-154 в Черно море.

Колективът отиваше в Сирия, където трябваше да направи концерт в руската военна база.

Как ансамбълът, който започва с 12 изпълнители, се превръща в символ на съветската и руска военна мощ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Основателят на ансамбъла Александър Александров. Получава класическо музикално образование още в царска Русия, ученик е на Римски-Корсаков и Александър Глазунов. През 1918 г. получава покана от патриарх Тихон да оглави хора на храма «Христос Спасител».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

През 1937 г. ансамбълът вече е 300 човека, започва да гастролира из цялата страна и извън граница. По време на световното изложение в Париж получава Гран-при за изпълнението си.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На 26 юни 1941 г. само четири дена след началото на Великата Отечествена война ансамбълът изпълнява на Белоруската гара песента «Свещенная война», която се превръща в символ на съветската съпротива срещу хитлеристките нашественици. През 1945 година колективът пее на Ялтенската конференция. След това премиерът на Великобритания Уинстън Чърчил нарича ансамбъла «Пеещото оръжие». Година след това умира основателят на ансамбъла Александър Александров от сърдечен пристъп на сцената в Берлин. Замества го неговият син — Борис, на снимката.

Ансамбълът е награден с множество съветски награди, както и с такива от братските социалистически страни. На снимката — гастрол в Чехословакия.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Освен певци, колективът разполага с инструменталисти на симфонични и фолклорни инструменти, както и с танцьори. По време на концертите се четат и части от произведения.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ансамбъл Александров нееднократно е бил в горещи точки — в Юославия, Преднестроевието, Чечня, Афганистан, Таджикистан…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Изпълненията на ансамбъла умело се използвали от СССР, за да се демонстрира великата мощ на социалистическата държава. На снимката: кадър от филма «С песен зад океана» — за гастролите на колектива в Канада през 1962 г.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Из «Запорожци»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ансамбълът прави извънреден концерт във Ватикана по повод рождения ден на Папа Йоан Павел II през 2004 г. и участва в тържествата по повод 60-та годишнина от освобождението на Освиенцим през 2006 г.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В репертоара си ансамбълът има над 2 хиляди произведения от съветски и руски автори, народни песни и танци, класически произведения, шедьоври на световната рок- и поп музика.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В началото на 2016 година в Ансамбъла има 186 човека — 9 солисти, мъжки хор от 64 човека, оркестър от 38 човека, смесена танцувална група от 35 човека.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

От май 2016 г. Ансамбълът се ръководи от народния артист на Русия генерал-лейтенант Валерий Халилов.

News Front ПП

 

 

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;