Спецслужбите на САЩ и полицията в американската столица считат, че гарантирането на сигурността по време на церемонията по инаугурацията на Доналд Тръмп на 20 януари във Вашингтон може да се превърне в най-сложната операция в съвременната история на Америка.

 

В момента върви усилена подготовка за предотвратяване на сблъсъци между привърженици на новоизбрания президент и американци, недоволни от резултатите от изборите в САЩ от 8 ноември.

 

Това съобщи във вторник вестник The New York Times.

 

Според сведения на източници на изданието, във Вашингтон по време на инаугурацията ще присъстват един милион привърженици на Тръмп.

 

Спецслужбите считат, че на този ден по улиците на столицата ще има масови демонстрации срещу реализацията на предизборните обещания на републиканеца.

 

«Не мога да си представя по-сложна от гледна точна на сигурността инаугурация от предстоящата», — цитира изданието мнението на бившия министър на националната сигурност на САЩ Майкъл Чертофф.

 

Церемонията по инаугурацията на 45-ия президент на САЩ ще се проведе на 20 януари на Капитолийския хълм, около сградата на Конгреса.

Там ще се изгради специална платформа, на която Доналд Тръмп ще положи клетва в качеството си на нов държавен глава.

 

Площта на конструкцията е 929 квадратни метра. На нея са разположени участъци за церемонията и място за над 1600 гости.

 

Част от присъстващите ще са президентът Барак Обама и вицепрезидентът Джозеф Байдън с членовете на семействата им, настоящи членове от администрацията и висши държавни служители, сенатори и конгресмени, членове на Върховния съд, губернатори на щати, висши военачалници, чуждестранни дипломати.

News Front ПП

 

Тагове: ; ; ; ; ;