Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова призова България и останалите страни от ЕС да не доставят оръжие за сирийските бунтовници, съобщи «Рамблер» във вторник (27 декември).

 

 

 

 

 

 

 

Все пак не става дума за безопасни игли, а за търговия със смъртоносна стока, от които гине мирното население, чиято съдба толкова тревожи Европейския съюз», каза Захарова по повод медийните информации за намерено българско оръжие в склад на бунтовниците в Алепо.

 

 

 

 

 

Говорителят на руското дипломатическо ведомство посочи, че Русия от края на 1990-те години води преговори с България за сключването на двустранно споразумение за регламент върху експорта на военна продукция за трети страни. «За съжаление българската страна не бърза да го подписва, явно липсата на регламент  в тази сфера напълно устройва някои представители на България», заяви Захарова.

 

 

 

 

 

 

 

«Тази позиция, разбира се, е удобна. Продаваме на държавата Х, която не използва руско въоръжение и военна техника, а къде посредникът ще препродаде стоката след това, не интересува ли българските производители?», запита Захарова.

 

 

На 12 декември българският вестник «Труд» съобщи за открито българско оръжие в склад на бунтовническите сили в освободения сирийски град Алепо. По информация на изданието в склада е имало противотанкови и ракетни снаряди, както и боеприпаси за тежка картечница.

 

 

 

 

Източник: Руски дневник

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;