Журналистът Джейсън Леополд и аспирантът от Масачузетския технологичен университет Райън Шапиро дадоха на съд едновременно няколко спецслужби на САЩ, изисквайки документи за «руските хакери», които, според изявлението на спецслужбите, са се намесвали в президентските избори, пише изданието Hill.

 

Леополд и Шапиро са подали на съд ЦРУ, ФБР, министерството на вътрешната сигурност и офиса на директора на националното разузнаване.

 

Те искат да се предоставят данните от общуването на спецслужбите на тема хакери с конгреса, националните комитети на Демократическата и Републиканската партии, предизборните щабове на кандидатите за президент и всички други политически организации в САЩ, засегнати по въпроса.

 

Леополд и Шапиро твърдят, че са подали на 14 декември молба кэм спецслужбите в съответствие със Закона за свободата на информация, но до момента не са получили отговор.

 

Активистите настояват пред федералния съд във Вашингтон той да задължи спецслужбите да разгледа молбата им.

 

Леополд вече нееднократно се съди с американското правителство, постигайки публикуването на важна информация.

 

През октомври официалните представители на разузнаването в САЩ заявиха, че зад кибератаките спрямо избирателните системи на страната стоят руски хакери.

 

По-късно ЦРУ чрез медиите обвини Русия за взлома на партийните сървъри на Демократичната партия с цел помощ на Доналд Тръмп, който победи на изборите за президент на 8 ноември.

 

Москва категорично опроверга обвиненията, наричайки ги недоказани.

 

Белият дом призна, че в деня на изборите не е имало никаква повишена активност на хакерите.

News Front ПП

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;