Коментарът на официалния представител на МВнР на Русия Мария Захарова по повод приетия в САЩ закон за разходите за отбрана:

 

«Подписаният от Б. Обама на 23 декември закон за разходите за отбрана на САЩ през 2017 г., както и аналогичните документи от последните години, са изпълнени с указания към Пентагона на тема: каква позиция да се следва в руско направление», — се казва в съобщението.

 

Солиден раздел от закона е посветен на темата за противоракетната отбрана. Ако по-рано пред американските ПРО имаше за задача да парира «ограничените удари» по САЩ, то сега тя трябва да обезпечи «ефективната, надеждна и ешалонирана» защита от ракетно нападение.

 

По такъв начин, с воплите за «ядрена заплаха от страна на Иран и Северна Корея», към които дълго бе причислявана и Русия, се оправдава необходимостта от разполагане на противоракети, разположени в различни части на света. От това става ясно, че плановете на Вашингтон са значително по-широки и са насочени към пречупване на ядрения паритет с Русия, те целят постигане на едностранно преимущество в стратегическата сфера.

 

 

«Вместо със съвместни усилия да се даде отпор на развихрянето на екстремистите, както отдавна твърдим, Вашингтон залага на предоставянето на военна помощ на антиправителствени части, които почти с нищо не се различават от кървавите главорези. Понастоящем възможността за доставка на оръжие, включително преносими зенитно-ракетни комплекси, фигурира в новия закон», — уверени са в МВнР на Русия.

 

«В администрацията на Обама не може да не разбират, че така изпратеното въоръжение бързо ще се окаже в ръцете на джихадистите, с които мнимите «умерени» опозиционери отдавна действат заедно. Вероятно дори се разчита, че точно така ще се случи, защото фактически по този начин САЩ опекунстват над терористичните групировки «Джабхат ан-Нусра», която е подразделение на «Ал Кайда». Това не може да се нарече по друг начин, освен съучастие с терористите», — се казва в съобщението.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;