Самолетната катастрофа с Ту-154 съвсем не е първата в района на летището в Сочи.

 

През 1972 г. при излитането пада в морето самолетът Ил-18. Отломките от авиолайнера така и не успели да извадят, защото той потънал на дълбочина над сто метра, при това между две подводни скали.

 

Това се случило в морето срещу селището Кудепст.

 

Още една подобна трагедия се случила през 20606 г. с полета на А-320 от Ереван за Сочи. Самолетът започнал кацане пред нощта срещу 3 май в сложни метеорологични условия. И в дава случаи пътниците и членовете на екипажа загиват.

 

Поредното произшествие се случило със самолет Ил-18, който прекъснал излитането заради авария в двигателите, излязъл извън полосата за излитане, избегнал излитането в авариен режим…

 

В първите часове след катастрофата в летището в Сочи се чуват версии, че самолетът би могъл да се е ударил в планините. Но това са само версии,  на този етап отсъства информация.

 

В момента в Сочи най-много говорят за помощта към роднините на загиналите.

 

 

В медицинския пункт на летището е отворен специален отдел за оказване на медицинска и психологическа помощ на роднините на загиналите.
На табелката пред медицинския пункт е изписан телефонът на месната «гореща линия»: 8(862)2−61−55−54, 8(862) 2−61−57−60.

 

В информационния отдел на летището служителите са готови във всяка минута да дадат информация за каквото и да е по случая.

 

С разследването на причините за произшествието се занимава Министерството на отбраната и Министерството на транспорта, към което е създадена специална комисия по разпореждане на президента на Русия Владимир Путин.

 

Дадено е разпореждане за търсене на загиналите и отломките на самолета. Търсенето продължава денонощно, дори през нощта и при лоши метеорологични условия.

 

Окончателните причини за катастрофата ще бъдат определени от специалистите.

 

На този етап много хора в Сочи са сигурни, че трагедията е можела да бъде избегната, ако военният самолет не е извършвал дозареждането си на летището в Сочи.

 

Вече е известно, че самолетът е трябвало да направи това в Моздок, но заради лошото време е бил насочен към летището в Сочи.

 

Струва си да припомним, че по времето на СССР на територията на Абхазия в района на Гудаут имаше военно летище.

 

Вероятно по време на операцията на руските ВКС в Сирия са си спомнили нееднократно за това военно летище, като за възможност за презареждане.

 

Ако е било използване това летище, трагедията вероятно нямаше да се случи.

 

Абхазия се присъедини към търсенето на отломките и ще оказва всяческа помощ.

 

Работниците от летището не говорят нищо по повод трагедията, дори в условията на анонимност. Известно е, че е иззета цялата документация, иззети за анализ са и образците от горивото, с което е зареден Ту-154. Изводите ще бъдат направени по-късно.

 

Летището в Сочи вече работи както преди трагедията.

 

Разбира се, всички знаят какво се случи.

 

Служителите на аерогарата, медици, психолози посрещат роднини на загиналите.

 

В Сочи е създаден оперативен щаб. Всички пристигащи биват разполагани в санаториума «Аврора».

 

От днес в Сочи започва тежката процедура по разпознаването. Вече са открити около десет тела на загинали пътници.

 

На 26 декември в Русия е обявен национален траур.

 

В Сочи траурните дни ще продължат значително по-дълго.

 

Дълбоки съболезнования към роднините на загиналите.

News Front ПП

 

 

 

Тагове: ; ; ;