Дорогомиловския съд в Москва удовлетвори искът на бившия депутат от Върховната рада Владимир Олейник и призна събитията в Украйна от 2014 година за държавен преврат, съобщават от РИА Новости.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Днешното заседание започна с изслушването на ищеца ( Владимир Олейник), който напомни показанията на бившите ръководители на страната- бившият президент Виктор Янукович, екс-премиера Николай Азаров, също и бившите ръководители на МВД ( бълг. МВР), СБУ и други ведомства. Според думите на свидетелите, събитията от зимата на 2014 година в Украйна са държавен преврат.

 

 

 

 

 

 

 

» В посолството на САЩ в Украйна действаще командния щаб на Майдана»,- заяви Владимир Олейник.

 

 

 

 

По време на гледането на съдебния иск съдия Анна Шипкова проведе разпити с бивши високопоставени чиновници от Украйна, които са ръководили администрацията на президентството, Генералната прокуратура, МВД ( бълг. МВР) и СБУ. Всички свидетели заявиха, че еднозначно оценяват събитията в Киев, като антиконституционни и като държавен преврат.

 

 

 

Според думите на бившите чиновници, Евросъюза е заплашвал властите на Украйна, ако откажат да подпишат споразумението за асоциация с ЕС.

 

На свой ред бившия началник на Службата за сигурност на Украйна Александър Якеменко заяви, че всичка събития от Майдана на площад » Независимост» ( укр. площад » Незалежности»), са били под прякото ръководство на САЩ.

 

 

 

Свидетелите разказаха, че на Майдана също така са действали инструктори от Грузия, Прибалтика и Полша. В частност, бившия началник на президентската администрация на Украйна Андрей Клюев заяви, че » снайперистите на майдана са били организирани от представители на Грузия, също така от Прибалтика, заловихме такива с оръжие».

 

» Руският народ не може да остане равнодушен към това, което се случва в Украйна»,- заяви съдията по делото.

 

 

 

Очаквайте подробности по темата в развитие.

 

Интервю с украинския депутат Владимир Олейник в предаването » На самом деле» от 2015  може да гледате тук.

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;