В последните дни на управлението си Барак Обама се стреми да внесе като за последно своя дял във вътрешната и външната политика на САЩ.

 

Тази му свръхактивност, неприсъща за цялото му управление до момента, белязано с нерешителност, отчасти обяснява и неговия демарш в Съвета за сигурност към ООН срещу политиката на Израел — за първи път от доста дълго време Вашингтон не подкрепи Йерусалим и не наложи вето над резолюцията, забраняваща строителството на нови израелски селища в окупираните палестински територии.

 

Напълно е вероятно най-болезнен за новия президент Тръмп да е въпросът за въведената от Обама забрана за разработката на шелфа в Арктика и Атлантика.

 

Доналд Тръмп в своята програма разчита, че усвояването на нови местонаходища на полезни изкопаеми ще позволи на администрацията му да създаде в Америка хиляди допълнителни работни места.

 

Този указ не може просто така, с едно махване на вълшебна пръчка,  да се отмени от Тръмп — указът се базира на закон, приет още през 1953 г. Премахванато на новоподписания от Обама документ ще е трудно за Тръмп, защото той е скрепен с аналогичен акт, подписана от главата на правителството на Канада.

Официальная резиденция президента США - Белый дом. Архивное фото

За отмяната на този документ Тръмп ще трябва да се обърне в съда. Конституционният и Върховният, ще са необходими много месеци, а може би и няколко години съдебни прения.

 

Не по-малко проблеми могат да възникнат за Тръмп и при отмяната на антируските санкции, а и с внесените поправки в закона, касаещи военния бюджет, защото не всички в републиканското болшинство в конгреса споделят позицията на Тръмп.

 

В момента Барак Обама съвсем тенденциозно вкарва Доналд Тръмп в капан. В резултат Тръмп ще бъде принуден още в самото начало на управлението си — а това е най-активният период за всеки нов президент — да се занимава с разчистване на «обамовите обори» и да търси пътища как да отмени едни или други решения на своя предшественик или как да ги заобиколи…

 

В резултат към предстоящите избори за конгрес републиканците вече ще имат сериозни загуби.

Т.е. отчаяните прощални стъпки на Обама в резултат може би ще струват доста скъпо на самия Тръмп и на неговите привърженици.

News Front ПП

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;