Както по-рано съобщихме, след своето официално встъпване в длъжност Доналд Тръмп има намерение да отмени до 70 % от указите на своя предшественик Барак Обама, съобщи в ефира на телевизия Fox съратникът на новоизбрания глава на Белия дом, видният републиканец Нют Гингрич.

 

«Указите на Обама до 70 % ще бъдат анулирани», — заяви Гингрич по време на участието си в сутрешната програма Sunday Morning Futures.

Президент США Барак Обама в Вашингтоне. 14 декабря 2016 года
73-годишният Нют Гингрич е един от най-авторитетните политици от Републиканската партия на СЩА. Екс-спикер на Палатата на представителите, писател, публицист и бизнесмен, в миналото професор по история. Влиятелният консерватор е един от архитектите на «Републиканската Революция» през 90-те години на миналия век, когато създадената от него програма на Републиканската партия, известна като «Договор с Америка», предостави възможност републиканците да получат контрола над двете палати в конгреса.
Наричат го «ключов привърженик» на Тръмп.
Той напълно споделя позицията на новоизбрания президент по отношение на Русия, възлага отговорността за ситуацията с Крим върху администрацията на Обама, рязко критикува обвиненията по адрес на «руските хакери» заради атаките над сървъра на Демократическата партия.
Той, както и Тръмп, е против абортите, допълнителното финансиране на охраната на околната среда и социалната сфера, привърженик на твърд курс по отношение на «страните-аутсайдери» и рязък критик на политиката на Обама.
Кандидат в президенты США от республиканцев Дональд Трамп в Нью-Йорке в день выборов президента США
В предизборната си кампания Доналд Тръмп изброи цяла поредица от клаузи, с които има намерение радикално да промени политиката на американската администрация. В плановете му влизат сериозна данъчна реформа, промени в миграционното законодателство, сваляне на забраните за добив на полезни изкопаеми, модификация на инвестиционната и търговската политика. Освен това, той обеща още в първите сто дена на своето управление да отмени реформите в здравеопазването, известни като  Obamacare.

В областта на външната политика новоизбраният президент има намерение да преоцени ситуацията в Близкия изток, където САЩ, според него, трябва да си сътрудничат с правителството на президента на Сирия Башар Асад и с Русия, за да могат заедно да победят тероризма.

Главният геополитически противник на страната, за разлика от действащите политици, Тръмп счита не Русия, а Китай, срещу когото има намерение да предприеме редица ограничителни мерки от търговско-икономически характер.

САЩ, според Тръмп, трябва да престанат да бъдат донор на НАТО в Европа.

Дори частичната реализация на тази програма ще изиска от администрацията на новоизбрания президент отмяната на много стари и приемането на много нови законодателни актове.

Ситуацията се обърква от това, че в последните дни от своето управление в Белия дом Обама успя да инициира и подпише цяла поредица от нормативни актове, абсолютно противоположни на намеренията на своя приемник.

News Front ПП

Тагове: ; ; ; ;