Барак Обама, вече в статуса на «куца патица», т.е. понастоящем действащ, но вече с наличието на новоизбран президент, подписа законопроект за отделяне на средства за страните в НАТО и забраняващ военното сътрудничество с Русия.

Вашингтон. США. Архивное фото

Той подписа закон за финансирането и посоките в политиката на Пентагона през 2017 г., който позволява, освен всичко останало, въвеждането на санкции срещу граждани на други страни, замесени в корупция или нарушаване правата на човека. Документът придава глобален характер на «Акта за върховенството на закона Магнитски», приет преди четири години.

 

Обама подписа и указ, забраняващ продажбата на правата за разработката на болшинството принадлежащи на САЩ шелфи в Северния Ледовит и Атлантическия океани.

 

Обама разшири санкциите срещу Русия заради ситуацията в Украйна.

 

«През всичките осем години на управлението си Обама действа нерешително, а сега стана много смел, когато от него де-факто отпадна политическата отговорност. Политическите играчи, които го подтикват към подобна законодателна активност, едва ли ще имат време да се възползват от нея. Създава се определено политико-законодателно поле, макар нито самият Обама, нито екипът му вече да не могат да го използват, но това сериозно ще затрудни дейността на новата администрация и новия президент», — счита президентът на Центъра за стратегически комуникации Дмитрий Абзалов.

 

Цели се укрепване позициите на демократите, както в настоящия, така и в бъдещия състав на конгреса, изборите за който са през четири години.

 

«По такъв начин Обама работи за партията си, макар все още да е президент, а от това следва, че работи за себе си — той е на 55 години, а тази възраст му позволява да разчита да остане в политиката. В момента той работи за себе си, а не за Америка», — подчертава Дмитрий Обзалов.

 

Припомняме, че преди дни Барак Обама направи изявление, че е можело да бъде преизбран за трети мандат и нацията до голяма степен би подкрепила неговата политическа визия. Президентът на САЩ заяви това в интервю, публикувано на «The Axe Files» и продуцирано от CNN и Университета на Чикаго.

 

Обама, чийто втори мандат изтича на 20 януари, изрази увереност, че американската общественост все още го подкрепя, макар да е гласувала в полза на Доналд Тръмп – политическата му противоположност.

 

«Убеден съм, че ако се бях кандидатирал за президент отново, по-голямата част от американския народ щеше да се обедини зад мен», посочи той. Обама призна, че е разочарован от загубата на президентските избори на демократите, когато Хилъри Клинтън бе победена от Тръмп с резултат, който почти никой не прогнозира.

News Front ПП

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;