Чрез различни методи Москва се опитва да дестабилизира ситуацията в Европейския съюз, заяви в интервю за Frankfurter Allgemeinen Zeitung действащият президент на България Росен Плевнелиев.

 

Според него, «има много признаци на това, че Русия финансира антиевропейски партии и средства за масова информация в България и други страни от Европа, стремейки се по такъв начин да подрони ЕС отвътре».

 

 

Плевнелиев счита също, че Русия в момента преследва същата цел, която някога поставял пред себе си СССР: «отслабването на Европа и разпространяването на съмнения относно ценностите на демокрацията и върховенството на закона».

 

 Според политика, жителите на Европейския съюз трябва да знаят «какво се случва» и към какво е насочена «руската пропаганда».

Пълномощията на Плевнелиев изтичат следващия месец.

 

През ноември по време на президентските избори в България спечели издигнатият от социалистите екс-главнокомандващ националните ВВС генерал Румен Радев, който някои СМИ нарекоха «проруски» кандидат.

 

Представителите на Запада нееднократно обвиняват Москва за уж агресивната й политика по отношение на Европа и в опити да се повлияе върху ситуацията в региона.

 

В същото време Владимир Путин по време на неотдавнашната си пресконференция подчерта, че Москва е заинтересована от развитие на сътрудничеството с ЕС, а «вътрешното строителство в Европа — това не е наш въпрос».

 

Според Путин, вътре в ЕС има разногласия, в това число свързани с миграционния проблем.

 

И тези страни от съюз, които възразяват срещу настоящата миграционна политика, не одобряват натрапваните отгоре решения.

News Front ПП

 

Тагове: ; ; ; ;