Полският лидер Анджей Дуда нарече гибелта на артистите от ансамбъл Александров «незапълнима загуба за руската култура».

Канцлерът на Германия Ангела Меркел и предсеoателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер споделят същите мисли.

 

Ръководителят на украинското СБУ Василий Грицак нарече случилото се «трагедия за държавата» и се опита да свърже катастрофата с убийството на руския посланик Андрей Карлов в Турция:

 

«Не ми харесва фактът, че неотдавна загина посланикът на Русия в Турция при известни обстоятелства, а днес — трагедията със самолета. Това може да има определени последствия за световната общност».

 

Подобна гледна точка изрази и кореспондентът на Das Erste, който твърди, че, макар и да не става дума за терористичен акт, то «катастрофата е тежък ответен удар по руската намеса в Сирия».

 

В същото време, както твърди сирийският президент, трагедията няма да окаже негативен ефект в борбата на Сирия (с подкрепата на Москва) с ислямистките терористи.

 

Руската страна също твърди, че случилото се няма да промени отношението й към Сирия.

 

«Отношенията със Сирия бяха най-тесни и ще останат такива, в това число в рамките на нашата съвместна операция до пълното изчистване на международния тероризъм от територията на тази страна», — подчерта ръководителят на комитета на Държавната дума на Русия по международните въпроси Леонид Слуцкий.

 

Световните медии обръщат вниманието си върху видните и талантливи хора, които загинаха но барда на Ту-154.

Ансамбъл Александров, както наричат хора на Червената армия, изгуби най-добрите си гласове — над 60 човека, които бяха тръгнали за Сирия, за да направят новогодишен концерт за руските военни.

 

Този колектив беше «символ на Русия», «символ на разпространението на военната мощ и творческото майсторство на Москва по целия свят», гибелта на членовете на този състав е «непопълнима загуба» за цялата страна.

 

Както припомня  The Sun, в периода на студената война ансамбълъте бил един от малкото, които са имали възможност да гастролират на Запад и «зад желязната завеса да представят човешкото лице на страшната Червена армия».

 

Чешката журналистка Йохана Говоркова твърди, че «скръбта, която излиза от Прага, е извън всякакво съмнение, но тя е неуместна, защото пропагандният ансамбъл е подкрепял престъпните действия на Владимир Путин и преди всичко окупирането на Крим».

 

Много западни СМИ, обаче, както и дейци на културата и изкуството се придържат към противоположното мнение за колектива.

Полската  TVN24 заяви, че Русия е изгубила своето «национална съкровище»:

 

«Русия е потресена, защото хорът Александров — това е гордостта на руските въоръжени сили и въобще на Русия. Целият свят им се възхищаваше необичайно много. На концертите им извън Русия, в това число в Полша, идваха тълпи от хора».

 

Френската певица Мирей Матийо, която от 1967 г. постоянно пее с ансамбъл Александров, призна, че е «потресена от трагедията, която хвърли в печал целия музикален свят».

 

«Изпитвам огромна тъга. Сърцето ми, мислите ми са със семействата на загиналите и с Русия. Вече повече от век тези прекрасни гласове са съкровището на Русия. Този хор буквално ме постави на сцената, а днес златните гласове се възнесоха в небето — в музикалния рай. Това е огромна трагедия».

News Front ПП

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;