Това не е първата подобна прогноза. През 2017 година Руската Федерация има високи шансове да повлияе на баланса на силите в Европа, а самия Евросъюз го очаква вътрешен разкол. Такава прогноза прави американската разузнавателно аналитична агенция Stratfor.

 

 

 

 

 

 

 

 

Според мнението на специалистите от аналитическата агенция, усилването на позицията на Русия ще бъде свързано с вътрешните разногласия и разкол в Европейския Съюз, който губи все повече доверието към себе си. Предстоящите избори в Холандия, Германия и Франция, също показват такава тенденция- опозиционните европейски политически елити имат всички шансове да дойдат на власт. Отчитайки това, Русия може да достигне отмяна на санкциите още през 2017 година смятат от агенцията.

 

 

 

 

Освен това, влиянието на Руската Федерация ще се укрепи и на територията на бившия Съветски Съюз за сметка на развитието на отношенията с държави, които винаги са поддържали добри отношения с Русия. В това число са Белорусия, Армения, Таджикистан, Киргизия, Казахстан. От  Stratfor смятат, че тези страни ще укрепят още повече сътрудничеството си с Русия и ще се отдалечат от Евросъюза. Ще се подобрят и отношенията с Азербайджан и Узбекистан, за сметка на сутрудничеството в сферата на сигурност, смятат аналитиците. Балканите също все по-стремително се обръщат към Русия, опитвайки да се отдалечат от западното влияние, а мигрантската криза кара дори Европа да се надява на Русия.

 

 

 

 

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;